Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Belgische fruittelers beschermen hun producten tegen nachtvorst

Fruittelers volgen hun bomen op de voet. Bij nachtelijke temperatuurdalingen kunnen oogsten door vorst beschadigen. Om laatstgenoemde tegen te gaan, worden verschillende methoden toegepast, waaronder werken met antivrieskaarsen. "Dit zijn antivrieskaarsen die worden aangestoken bij temperaturen lager dan min twee of min drie graden, waarbij een bepaald aantal per hectare geplaatst worden. In dit geval wilden we een temperatuur van twee graden halen, dus om de temperatuur te kunnen verhogen, moesten we 200 kaarsen per hectare plaatsen. En dat werkt heel goed,” zegt Nicolas Goffin, een fruitteler in Rosoux (gemeente Berloz, provincie Luik).

Natuurlijk hebben telers ook dekzeilen die ervoor zorgen dat het een paar graden warmer wordt. Hiervoor is echter wel een investering van 50.000 euro per hectare nodig: “We plaatsen ze om de ergste kou tegen te houden. Door het broeikaseffect en dankzij de zeildoeken weten we grofweg twee tot drie graden aan warmte te winnen. Ook zullen de dekzeilen er tijdens de oogst voor zorgen dat hagelbuien het fruit geen schade kunnen toebrengen. Bij het oogsten is er zo vrijwel wel geen verlies aan kersen en is de kans groter dat er elk jaar constante hoeveelheden geoogst worden.

Nicolas Goffin teelt ook asperges, een uiterst gevoelig product. "Asperges zijn veel gevoeliger dan fruitbomen. We worden in de grond geteeld, waardoor een vorst bij min twee graden al fataal kan zijn. We zijn hier de asperges die op het veld al waren opgekomen al eens kwijtgeraakt, maar alle asperges zullen opnieuw opkomen. Als de temperatuur blijft zoals die nu is, kunnen we over een week weer oogsten.”

De telers hopen niet in een situatie terecht te komen die vergelijkbaar is met die van april 2017. Toen gaf de thermometer aan -4 en -6 graden aan en werden alle gewassen aangetast.

Bron: rtbf.be

Publicatiedatum: