Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Spaans frambozenseizoen bereikt een piek

"Wij hebben waarschijnlijk het beste frambozenras dat er op de markt is"

In Huelva is het frambozenseizoen in volle gang en de oogst van eenmaaldragende rassen bereikt nu een piek, terwijl de doordragende rassen voor de tweede maal geplukt worden. Het snoeien werd in januari gedaan. Het weer heeft een gunstige invloed op de kwaliteit van het fruit gehad, dat redelijke prijzen opbrengt. 

Carlos Franco, technisch coördinator bij Onubafruit.

De oogst is dit jaar wat later van start gegaan maar het seizoen ligt weer goed op schema nu de doordragende rassen op tijd voor de tweede maal geoogst kunnen worden. "Momenteel plukken we onze frambozen om de dag. De temperaturen zijn mild ondanks de zonnige dagen. De rijping verloopt niet zo snel en het fruit blijft langer vers en stevig aan de struiken. Op deze manier kunnen we besparen op arbeidskosten. Vanaf mei gaan we over op dagelijks plukken omdat de temperaturen dan weer stijgen," legt Carlos Franco uit, technisch coördinator van Onubafruit. 

"De kwaliteit is dit jaar gelukkig goed en het fruit heeft een goede maat en stevige textuur. Ook de Brix is hoog dankzij het mooie weer. Ik moet hierbij ook opmerken dat we eigenlijk nauwelijks last hebben van plagen. Dit is te danken aan een combinatie van biologische en conventionele gewasbeschermingstechnieken waar we goede resultaten mee boeken," legt hij uit. 

De coöperatie vermarkt momenteel haar exclusieve eenmaaldragende frambozen Lagorai en Vajolet, die nu hun productiepiek bereiken. Tegelijkertijd beginnen ze aan de pluk van hun nieuwe, smakelijke doordragende frambozenrassen, Shani, Wengi en Malling Bella, die dit seizoen werden geïntroduceerd naast de bekende rassen Kweli en Imara. 

"Shani, een ras dat in Nederland werd ontwikkeld, wordt gekenmerkt door zijn hoge productiviteit. Het Engelse ras Malling Bella heeft een kleinere opbrengst maar heeft een uniforme kleur die niet donkerder wordt tijdens de rijping en is daarmee perfect voor de Britse markt. Wengi onderscheidt zich door zijn aantrekkelijke ronde vorm en hoge productiviteit hoewel we dit jaar minder planten hebben. Momenteel zijn zowel de telers als klanten erg blij met de resultaten omdat het fruit zeer smaakvol en gemakkelijk te oogsten is," aldus Carlos Franco. 

Hoewel Spaanse exporteurs zich dit jaar verbazen over de enorme hoeveelheden frambozen uit Marokko en Portugal vertelt Carlos dat de kwaliteit van Marokkaans fruit ernstig te lijden gehad heeft van het weer en over het algemeen slecht op de markt ontvangen is. De transittijd van Spaanse fruit naar de Europese markten is bovendien beduidend korter. Op dit moment zijn de prijzen stabiel en acceptabel."

Carlos Esteve, commercieel directeur van Onubafruit, vertelt dat het kunnen aanbieden van rassen met onderscheidende kenmerken duidelijk voordelen biedt op een markt die voortdurend om betere producten vraagt. We zoeken bij ieder ras naar een evenwicht tussen vraag en aanbod en dat houdt in dat ons plantschema erop gericht is om het optimale uit de seizoenen van ieder ras te halen." 

"We hebben met Lagorai waarschijnlijk het beste ras dat er momenteel op de markt is met een stabiele jaarronde aanvoer. Met de nieuwe productie kan Onubafruit een nog gevarieerder aanbod leveren en dat is een groot concurrentievoordeel," zegt hij tot slot. 

Onubafruit exporteert haar frambozen naar Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Polen, Nederland en zelfs Portugal. Volgens Carlos Esteve blijft de vraag naar frambozen stijgen, zij het in een lager tempo dan die naar andere zachtfruitcategorieën, zoals blauwe bessen. 

 

Voor meer informatie:
Carlos Esteve
Onubafruit S.L.
P.E Mirador del Odiel. C/ Lentisco s/n Portal 3, Of.17
Huelva, Spain
T: +34 959540844
E: cesteve@onubafruit.com
Carlos Franco
E: cfranco@onubafruit.com
www.onubafruit.com

Publicatiedatum: