Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aanplant Nieuw-Zeelands nieuwste appel overtreft verwachtingen

De orders voor de bomen van Nieuw-Zeelands nieuwste appelras, Dazzle, zijn stopgezet, omdat het aantal telers dat ze wil planten enorm gegroeid is. 

Fruitcraft, een samenwerkingsverband tussen de drie grootste telers in Nieuw-Zeeland (Bostock New Zealand, Mr Apple en Freshmax) heeft de wereldwijde rechten voor het telen en vermarkten van Dazzle en heeft besloten om de nieuwe aanplant in Nieuw-Zeeland stil te leggen. 

Fruitcraft-directeur Steve Potbury zegt dat het tijd is om op adem te komen en een solide systeem voor Dazzle te ontwikkelen. 

"We willen tegemoet komen aan de sterke vraag maar we moeten er zeker van zijn dat we de teelt zo beheren dat de aanvoer de vraag niet overtreft."

"De reacties van de markt op deze appel zijn zeer positief en telers hebben het ras sneller dan verwacht aangeplant. Niet alleen onze  klanten en consumenten zijn tevreden over de kwaliteit en smaak van deze appel maar ook telers zijn er enthousiast over met name vanwege haar uitstekende prestaties in de boomgaard." 

Tegen 2021 zullen er bijna één miljoen bomen zijn besteld en geplant. De productie van deze bomen zal in 2026 zo'n 2 mln dozen Dazzle-appelen voor de export opleveren. 

"De belangstelling voor deze nieuwe rode appel maakt haar tot het meest aangeplante ras in Nieuw-Zeeland," vervolgt Potbury. 

Dazzle is een grote, rode appel met een zoete smaak. De ontwikkeling door Plant and Food Research nam 20 jaar in beslag en het ras is in licentie gegeven aan Fruitcraft via het marketingbedrijf Prevar. 

Deze maand komen de eerste volumes Dazzle op de internationale markt. De appel is voornamelijk op Azië gericht maar de respons uit andere regio's is dusdanig dat de appel ook naar Europa en Noord-Amerika zal worden geëxporteerd. 

De hoeveelheden zijn dit jaar beperkt. Er zullen zo'n 14.000 dozen vanuit Nieuw-Zeeland worden verladen. 

"Het is spannend dat de eerste zendingen Dazzle-appelen nu op de markt verschijnen. We hebben een sterk merk ontwikkeld voor deze nieuwe appel. Het is dan ook geweldig om de uitrol van de nieuwe verpakking te zien. We hebben een marketingprogramma opgezet en al veel positieve reacties van internationale klanten ontvangen."

Het potentieel is groot en Fruitcraft geeft andere telers in Nieuw-Zeeland de mogelijkheid om een licentie voor de teelt en marketing te krijgen. Samen met Freshmax, Mr Apple en Bostock heeft Fruitcraft een sublicentie verstrekt aan Pickmee, RD8, Taylor Corp en Golden Bay Fruit voor de export van Dazzle appelen uit Nieuw-Zeeland. 

Fruitcraft heeft ook een licentieovereenkomst met Chelan Fresh in de staat Washington voor de teelt en marketing van Dazzle. Momenteel wordt nagedacht over het verstrekken van licenties aan andere regio's. "We zien veel belangstelling vanuit Europa voor de teelt van Dazzle en verwachten hier in de nabije toekomst een licentie te verstrekken," aldus Potbury. 

Publicatiedatum: