Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Floor van Os

"Uithuilen en opnieuw beginnen; dit perenseizoen valt niet meer te redden"

Tholen - "Ik ben toch een aantal jaren actief in het hardfruit, maar kan me niet heugen dat we het zo slecht hebben meegemaakt", verzucht Floor van Os van het gelijknamige teeltbedrijf en groothandel uit Benschop / Papendrecht. "Met name de perenmarkt staat er bijzonder slecht voor. Dat geldt ook voor de appelmarkt, maar hiervan wisten we dat we in Europa een enorm grote oogst te vermarkten hadden. Een land als Polen heeft nu nog een enorme voorraad. Alleen voor de betere kwaliteit valt nog een fatsoenlijke prijs te maken."

"De weersextremen van afgelopen zomer hebben forse invloed gehad op het fruit. Bovenin de boom is het toch ruim boven de 40 graden geweest. Dat was met de eerste plukweek nog te overzien, maar de later geplukte peren hebben gewoon zwakke peren opgeleverd. Met name de onberegende percelen hebben het gewoon heel zwaar gehad", constateert Floor. "Zelf liggen we als bedrijf gelukkig goed op schema, omdat we vanaf het begin van de oogst gelijk volle bak hebben geruimd, overigens niet wetende dat de situatie zo dramatisch zou worden."

Op de vraag wat er nog voor een marktopleving zou kunnen zorgen, antwoordt de fruithandelaar: "Die acht ik alleen mogelijk voor peren die het tot het laatste toe goed houden, maar ook dat is nog maar de vraag. Het vertrouwen in de peren is weg en de markt is echt verziekt. Dit perenseizoen is niet meer te redden. Het is een jaar om snel te vergeten en dan is het gewoon een kwestie van uithuilen en opnieuw beginnen en je opmaken voor de nieuwe oogst."

"Gelukkig staat ieder jaar weer op zichzelf en de nieuwe oogst is weer veelbelovend. Wel wordt het komend weekend weer spannend met de vorstdreiging. Zo is er in de Betuwe toch alweer beregend. Zo gauw het kwik onder nul komt, wordt het toch spannend", concludeert Floor. Veel concurrentie van het importhardfruit verwacht hij tenslotte niet. "Ga nu maar eens exporteren naar Europa als overzeese producent. Ik kan me voorstellen dat die telers zich achter de oren krabben en zoeken naar alternatieven."

Voor meer informatie:
Firma J.C. van Os
Dorp 99
3405 BB Benschop
floor@fruithandelvanos.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven