Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Dit jaar importeren Duitsers duidelijk meer wortelen dan gebruikelijk"

Binnen de Duitse wortelimport namen de volumes in de afgelopen jaren toe. Zo lag de totale importhoeveelheid in 2015 op meer dan 264.000 ton tegenover 226.000 ton in 2014. Ook wat betreft de export zijn er interessante groeicijfers: vergeleken bij 2017 verdubbelde de totale export zich in 2018. Dit blijkt uit cijfers van het 'Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung' (BLE). Ook dit jaar vertoont de wortelenmarkt interessante bewegingen: want door de kwaliteitsproblemen bij de Duitse wortelen die in bewaring liggen, veroorzaakt door het weer, zijn de importwortelen momenteel sterker in de handel present.



'Ongebruikelijke situatie'
Dit jaar was het voor bepaalde teeltregio's lastig om hun producten in bewaring te leggen vanwege de ongelukkige weersomstandigheden want de kwaliteit neemt in snel tempo af. Als gevolg daarvan heeft de markt zich relatief vroeg geopend voor alternatieve markten. "Nederlandse wortelen komen in grote hoeveelheden op de Duitse markt, terwijl er tot nu toe c.q. de afgelopen jaren voornamelijk lokale wortelen afgezet werden.  We zien dit jaar dus een ongebruikelijke situatie wat betreft de wortelimport", luidt het.

Israël: het exportland van de toekomst?
Momenteel kan er van uit worden gegaan dat tot aan week 15-16 ook de import van Nederlandse wortelen beëindigd wordt, waarna de retail vermoedelijk versterkt over zal stappen op wortelen uit Israël en Spanje. "De Spaanse wortelen zijn in de afgelopen jaren schaarser geworden, aangezien men hier andere producten op grotere schaal is gaan telen. Afgelopen jaar had men ook veel last van alle neerslag, waardoor er kleinere hoeveelheden in Duitsland arriveerden." Israël vestigt zich echter steeds meer als een goed alternatief op de markt, aangezien men daar sterker inzet op conventionele teelt in plaats van biologische teelt.  

Buitenlandse teelt van snackwortelen neemt toe
Naast de genoemde landen zijn er nog alternatieve herkomsten. Momenteel is Italië in geringe mate op de markt present. Vanaf midden mei zal daar normaal gesproken ook Frankrijk bij komen. Een belangrijk onderwerp binnen de huidige wortelbranche is de continue ontwikkeling van de snackwortelen in de handel. Ook deze soorten worden in veel landen, zoals Italië, Portugal, Israël en Denemarken geteeld. Denemarken bevindt zich net als Duitsland in de slotfase, bepaalde leveranciers zullen dan echter naadloos overgaan op de nieuwe oogst uit Portugal.

Publicatiedatum: