Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Belangstelling voor importasperges in West-Zwitserland is nog beperkt"

Terwijl men in Duitsland reeds Duitse evenals Nederlandse asperges koopt, bepalen in Zwitserland momenteel de Franse asperges de handel. Vooral in de westelijke kantons zijn het voornamelijk Franse producten die op de weekmarkten evenals in de gastronomie verkocht worden. "Vanwege het goede februariweer kon men circa tien dagen vroeger oogsten. De belangstelling in de handel blijft echter nog beperkt“, weet Michel Schwab, mede-eigenaar van de gelijknamige versleverancier gevestigd in Siselen.


De firma Schwab levert momenteel Franse asperges van het merk La Perle des Fontaines. De gastronomie let, in tegenstelling tot weekmarkthandelaren, minder op lokaliteit. Belangrijk zijn vooral de kwaliteit en dat zij de gewenste hoeveelheden geleverd krijgen.

"Iedereen wacht momenteel nog op de asperges uit eigen land“, vertelt Michel verder. De prijzen van de eerste geïmporteerde asperges zijn normaal en schommelen rond de 22 Zwitserse frank (circa 20 euro) per kg in de retail, bevestigt Michel, die de groenten zowel op weekmarkten alsook aan de gastronomie afzet. "Naast de Franse witte asperges bieden we momenteel ook groene asperges uit Italiaanse teelt aan. Ook in deze categorie zijn de kiloprijzen heel normaal: ze liggen rond de 16-18 Zwitserse frank (circa 14-16 euro) in de retail.“

Vraag stijgt jaarlijks
Momenteel is er vooral vraag naar asperges van de maat 22+, hoewel ook andere maten verkrijgbaar zijn. "Ongeveer een week geleden hadden we ook voor korte tijd Nederlandse asperges. Desalniettemin grijpen we normaal gesproken pas later in het seizoen terug op asperges uit Nederland evenals uit de Donau-regio. In de loop der tijd is de vraag in West-Zwitserland duidelijk toegenomen, echter wel voornamelijk de vraag naar het Zwitserse product.“ Voor de middelgrote leverancier – die de Zwitserse asperges uitsluitend binnen een straal van 10 km afneemt - is dit niet perse een voordeel: "Zodra het Zwitserse aspergeseizoen echt goed van start gaat, begint ook de groothandel met de afzet, waardoor een grote prijsdruk tot stand komt.“

SCHWAB Gemüse und Früchte GmbH
Rebenweg 4, CH-2577 Siselen (CH)
Tel: +41 32 396 10 20
Fax: +41 32 396 30 22
E-mail: schwab.gemuese@bluewin.ch
www.schwab-gemuese.ch/

Publicatiedatum: