Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Job van Iterson:

"Vertrouwenscrisis in hardfruithandel door kwaliteitsproblemen"

Tholen - Het huidige hardfruitseizoen verloopt volgens Job van Iterson van de gelijknamige fruithandel uit Haarsteeg niet eenvoudig. "Er zijn dit jaar grote kwaliteitsproblemen, in mindere mate bij de appelen, maar zeker bij de peren. Dit heeft als resultaat dat er nauwelijks vertrouwen is bij de handel en de eindklant. Ook met de telers is het veelal gepiep en gemauw. Van mij mag het seizoen gauw afgelopen zijn."

"Een groot volume maakt me niet zoveel uit, maar het kwaliteitsprobleem is vele malen erger. Het is nu de kunst om alleen de betere partijen peren in te kopen en je niet te laten verleiden door de prijs van de peren met twijfelachtige kwaliteit. De prijsverschillen zijn namelijk extreem groot. Wij hebben zelf hard geruimd en zullen daarom bij moeten kopen. Gelukkig zijn er wel goede partijen te vinden, maar je moet erg alert zijn."

"Op de binnenlandse markt is het nog wel te doen. Dat is een kwestie van vandaag sorteren en morgen uitleveren, maar met export is dat een ander verhaal. Ik prijs me gelukkig dat 80% van mijn omzet in het binnenland zit en ik ambieer ook niet om een grote exporteur te worden", vertelt Job, die naast Nederlandse telers ook samenwerkt met telers uit België, Frankrijk, Spanje, Italië, Tsjechië, Hongarije en Polen.

"In heel Noordwest-Europa hebben we een subtropisch klimaat gehad. Dat heeft zijn weerslag op de hele hardfruitteelt. Ik vind persoonlijk de problemen met de Jonagold meevallen, maar de Elstar heeft goed last van de warmte gehad. Ik zal blij zijn als we het volgende seizoen kunnen beginnen, al zal dat ook ongetwijfeld weer andere uitdagingen hebben", besluit Job.

Voor meer informatie:
Job van Iterson Fruit
Mommersteeg 84
5254 VN Haarsteeg
Tel: +316 – 22 44 30 16
Fax: +3173 – 851 85 89
E: info@jobvanitersonfruit.nl