Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Turkije boekt vooruitgang met aardbeienteelt op stellingen

Mersin is één van de belangrijkste tuinbouwgebieden in Turkije. In het district Silifke zijn telers tien jaar geleden begonnen met de aardbeienteelt op stellingen op een oppervlakte van 1.000 m2. Inmiddels is het areaal gegroeid naar 50 hectare. 

Mehmet Yilmaz Yaltir, hoofd van de Vereniging van Aardbeientelers, legt uit dat de nieuwe techniek winstgevender is dan de traditionele teeltmethode. 

Yaltir vertelt dat het gebruik van deze techniek het mogelijk maakt om nagenoeg jaarrond aardbeien te telen. "Zodra we in in staat zijn om in alle seizoenen aardbeien te telen, kunnen we onze markten uitbreiden. Dankzij de hogere kwaliteit zetten we er ook meer aardbeien af in Turkije en daarbuiten."

Hij legt uit dat het seizoen voor aardbeien uit de volle grond zich beperkt tot de maanden april, mei en juni en dat de nieuwe teeltwijze het mogelijk maakt om tot wel acht maanden per jaar aardbeien te telen. Yaltir: "Bij de vollegrondsteelt ligt de opbrengst per 1.000 m² op zo'n 4 tot 5 ton maar met deze techniek kunnen we 10 tot 15 ton aardbeien per 1.000 m² oogsten. We hebben dit systeem geïnstalleerd omdat we bodemziekten wilden voorkomen en om niet afhankelijk te zijn van de weersomstandigheden. We hebben echter ook onze productiviteit ermee verhoogd."

Ali Turer, van de groothandelsorganisatie Atayurt, vertelt dat zijn organisatie de aardbeien voor €1,84 rechtstreeks bij telers inkoopt en dat de oogst in zijn district op 70 tot 80 ton (acht hectare) geraamd wordt. 

Bron: AA (Huseyin Haskan)

Publicatiedatum: