Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Onderzoek gepubliceerd in tijdschrift "Neurology"

Sinaasappelsap stimuleert gezond ouder worden

De regelmatige consumptie van sinaasappelsap kan in verband gebracht worden met een aanzienlijk lagere kans op de achteruitgang van subjectieve cognitieve functies (SCF) op hogere leeftijd. Dat blijkt uit een recent wetenschappelijk onderzoek dat werd uitgevoerd door onderzoekers van de Harvard T.H. Chan School of Public Health. De studie werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Neurology

Ook de consumptie van groenten en fruit op lange termijn wordt in het onderzoek in verband gebracht met een lagere kans op het lijden aan zwakke of matige SCF. 

"Ook is te zien dat het merendeel van de mensen die een grotere hoeveelheid groenten, fruit en fruitsappen (met name sinaasappelsap) consumeert, niet rookt, vitaminesupplementen neemt, minder alcohol consumeert en lichamelijk actiever is. Dat wil zeggen dat er sprake is van een samenhang tussen de consumptie van deze producten en gezondere gewoontes", stelt dokter María Dolores del Castillo, leidinggevende van de Bioscience groep voor Levensmiddelen, van de Spaanse Nationale Onderzoeksraad (CSIC).

De experts analyseerden de eetgewoontes van 27.842 mannen uit de VS, tussen 1986 en 2002. Daarna werden op twee momenten de SCF van de deelnemers beoordeeld, in 2008 en 2012. Er werd gekeken naar de moeite die de deelnemers hadden met het onthouden van recente gebeurtenissen of korte lijstjes, het volgen van mondelinge instructies of gesprekken en naar de mate van desoriëntatie op bekende plekken.

Castillo: "Het onderzoek biedt zeer waardevolle informatie, die in lijn is met door andere auteurs gepubliceerde data. In die eerdere bevindingen wordt een voedingspatroon met een hoge consumptie van groenten en fruit op de lange termijn in verband gebracht met actief en gezond ouder worden".

Eerdere studies naar fruitsappen ondersteunen het bewijs dat de consumptie ervan gunstige gevolgen heeft voor de cognitie en het geheugen van volwassenen met een cognitieve achteruitgang.

Belangrijkste oorzaken

Sinaasappelsap is een bron van de carotenoïde β-kryptoxanthine, hetgeen bij zou kunnen dragen aan de gevonden voordelen. Het verband tussen de consumptie van sap en de voordelen voor de mentale gezondheid is duidelijker bij mensen met hogere leeftijden. Daarom zou het met name gunstig kunnen zijn voor oudere personen.

Een groot deel van de antioxidanten en bioactieve bestanddelen (zoals vitamine A,B,C en E, carotenoïden, flavonoïden en polyfenolen) die van nature voorkomen in groente, fruit en fruitsappen zou bovendien de oxidatieve stress in hersencellen kunnen verminderen en leeftijdgerelateerde neurologische aandoeningen kunnen voorkomen.

 

Meer informatie:
+34 91 222 80 07
zumodefrutaenserio@agrifood.es 
www.zumodefrutaenserio.es


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven