Natuurlijk beschermlaagje blauwe bessen blijft intact

StePac heeft een speciale, gepatenteerde verpakkingstechnologie op polyamide basis ontwikkeld om de versheid van blauwe bessen aan verre bestemmingen te garanderen. Deze nieuwe meerlaagse verpakking, die het resultaat is van vele jaren onderzoek en ontwikkeling, garandeert dat premium fruit haar bestemming in optimale conditie bereikt, waarbij ook het natuurlijk beschermlaagje intact blijft. 

De verpakkingsoplossing van Xtend zorgt voor een betere consumentenervaring, behoedt retailers voor verliezen en komt  tegemoet aan de problemen die telers en exporteurs (in met name Chili en Peru) ervaren bij het verladen van hun fruit naar veraf gelegen bestemmingen, zoals China, een grote afnemer van blauwe bessen. Blauwe bessen die in de Xtend-verpakking worden verladen, komen zelfs na 35 dagen als 'vers geplukt' op hun bestemming aan.  

In november heeft Elizabeth Paredes Cruz van Fiamma, de Peruaanse distributeur van StePac, contact gehad met diverse Chinese importeurs om een beeld te krijgen van de belangrijkste kwaliteitscriteria voor blauwe bessen op deze markt. De aanwezigheid van het natuurlijke, poederige witte waslaagje stond het hoogst op de prioriteitenlijst. Dit laagje dat van nature op fruit aanwezig is, beschermt de bessen en voorkomt vochtverlies. Smaak kwam op de tweede plaats en stevigheid was het derde belangrijkste kwaliteitscriterium. 

De ademende, meerlaagse polyamide-verpakking van Xtend is niet alleen ontwikkeld om de samenstelling van de gasruimte te reguleren maar ook de relatieve luchtvochtigheid. Hiermee wordt de kans op condensatievorming aanzienlijk verminderd. 

Volgens Gary Ward, technical development manager bij StePac, worden blauwe bessen vaak verpakt in gasverpakkingen op basis van polyethyleen, die de kans op gewichtsverlies minimaliseren vanwege de lage waterdampdoorlatendheid (WVTR). "Dit is belangrijk maar het voordeel van minder gewichtsverlies wordt tenietgedaan door het feit dat er onvermijdelijk condensatie zal ontstaan in de verpakking. Dit vocht is de grootste vijand van de natuurlijke waslaag die hierdoor ongetwijfeld zal vervagen waardoor de blauwe bessen er minder aantrekkelijk uitzien en ook het risico op bederf toeneemt."

"Het behoud van deze natuurlijke laag is een veel belangrijkere parameter dan het geringe gewichtsverlies," merkt Ward op. "Het is de externe indicator dat het product vers is en dit vertaalt zich op de Chinese markt in hogere prijzen voor blauwe bessen." Bronnen binnen de sector melden dat Peruaanse fruit met een waslaagje in Xtend-verpakkingen verkocht wordt voor €20,41-€25,49 per doos van 12 punnets, in tegenstelling tot €12,75-€15,31 per doos van 12 punnets voor fruit zonder waslaagje, verpakt in polyethyleen-verpakkingen. 

StePac maakt gebruik van een breed scala aan polymeren met verschillende WVTR-waarden, waaronder polyethyleen, voor het verpakken van verse AGF in verschillende formats. "Op maat gemaakte verpakkingen met een optimale gemodificeerde atmosfeer en vochtbeheersing, die ervoor zorgen dat een product haar bestemming in optimale conditie bereikt, vereisen een grondige kennis van de wisselwerking tussen de fysiologie en pathologie van verse AGF en de verpakkingsomgeving," voegt Ward eraan toe. "Verpakkingsoplossingen op basis van polyethyleen zijn geschikt voor bepaalde producten maar zijn niet de juiste keuze voor het verpakken van bulkladingen blauwe bessen."

Het nieuwe product zal gepresenteerd worden tijdens de vakbeurs Fruit Logistica die van 6 tot 8 februari in Berlijn gehouden wordt, hal 26, stand F-12. 

Voor meer informatie:
StePac, Johnson Matthey 
Ms. Hila Nagel 
Tel: +972.4.612.3500 
Email: info@StePac.com  
www.StePac.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.