Eindelijk een pitloze Muskaatdruif?

Wil je weten welke smaken, vormen en kleuren er de komende jaren in het winkelschap liggen? Breng dan eens een bezoek aan een veredelingsbedrijf. Eén van de markten die de laatste jaren vele ontwikkelingen heeft doorgemaakt, is de druivenmarkt. Na de revolutionaire opkomst van pitloze rassen werden er ook nieuwe rassen geïntroduceerd, waarbij de nadruk met name op de smaak lag. Wat staat ons verder nog te wachten? We vroegen het aan Alexandra Sapir, legal manager, en Liz Shani, manager klantrelaties, van Grapa Varieties. 

Grapa Varieties maakte naam met het op de markt brengen van de rassen ARRA en Early Sweet, en dan met name met het ras ARRA 15 (met de merknaam ARRA Sweeties). Deze witte, pitloze druif, die tegelijk met overige ARRA-rassen binnen het ARD-veredelingsprogramma werd ontwikkeld, wordt wereldwijd geteeld. "ARRA 15 is ons bekendste en sterkste ras tot nu toe," vervolgt Alexandra. Het ras werd zes jaar geleden geïntroduceerd. Wereldwijd beslaat het areaal van dit ras zo'n 3.000 hectare. De grote voordelen van ARRA 15 zijn haar smaak, knapperige 'bite' en uitstekende houdbaarheid, wat het ras een prima alternatief voor de pitloze Thompson druif maakt. 

ARRA 15 is volledig regenbestendig en gedijt goed onder zowel de extreme Braziliaanse weersomstandigheden als in de droge streken van Namibië, Noord-Chili en Peru, maar ook in het koudere klimaat van Europa. Nu we het toch of regen- en vochtbestendigheid hebben, Grapa Varieties heeft een complete serie rode, witte en blauwe rassen ontwikkeld die goed bestand zijn tegen regen. 


Brazilië, Namibië en Griekenland

Belangstelling voor nieuwe rassen groot
Grapa biedt de markt een ongeëvenaard aanbod aan vroege rassen, zoals ARRA 29 en ARRA 30, ter vervanging van bestaande vroege rassen. 


ARRA 29 en ARRA 30

De belangstelling van telers voor deze nieuwe rassen is groot. "ARRA 29 is een erg populair rood ras en ARRA 32 is een veelbelovend laat blauw ras dat we pas onlangs hebben gepresenteerd," legt Alexandra uit.


ARRA 32

De belangstelling is duidelijk af te lezen aan Grapa's groeicijfers. Het totale areaal van de ARRA-rassen, die in 22 landen worden geteeld, verdubbelde vorig jaar ten opzichte van 2016. "Met zo'n snelle groei is het onze prioriteit om ervoor te zorgen dat aan de vraag wordt beantwoord en dat telers voorzien worden van planten van topkwaliteit uit de beste kwekerijen," aldus Liz. 

Proef het verschil
Onlangs werden er tijdens de vakbeurzen Fruit Logistica in Hongkong, Fruit Attraction in Madrid en bij Britse retailers, smaaktesten georganiseerd. Liz: "Deze testen zijn voor ons een waardevol instrument om te kunnen bepalen welke rassen we het best op de markt kunnen brengen. Smaak is en blijft de belangrijkste component bij het veredelen van druiven. De muskaatsmaak is de 'heilige graal' in de druivensector en staat voor de klassieke druivensmaak. Het is echter erg moeilijk om een pitloos ras te ontwikkelen met deze typerende muskaatsmaak," vervolgt Liz. Tot nu toe dan. Een aantal van de rassen waar Grapa momenteel aan werkt, zijn pitloze druiven met een kenmerkende muskaatsmaak. 


Muskaatdruif in ontwikkeling

Voor meer informatie:
Grapaes
Email: contact@grapaes.com  
Phone: +972 4 629 2274
Fax: +972 4 629 2275 
www.grapaes.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven