Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Citrus van de eerste plaats gestoten door appelen en bananen

"Tot aan de jaren ’80 was de sinaasappel het meest geconsumeerde fruit ter wereld. Het overtrof zelfs de bananen met drie miljoen ton. Toentertijd werden er meer dan 40 miljoen ton sinaasappelen geteeld tegen 37 miljoen ton aan bananen."

"Door deze gegevens te verdisconteren tot 2015, zien we een grondig gewijzigde situatie. De opbrengst van de bananen is bijna verdrievoudigd tot 115,24 miljoen ton, terwijl de sinaasappels zijn gestegen tot een opbrengst van 73,19 miljoen ton. Het resultaat is dat bananen de sinaasappelen wereldwijd hebben ingehaald." Dat zegt Salvatore Rapisarda (foto hierboven), voorzitter van het Euroagrumi Consortium.

"Ook de appelen, die in 1980 een opbrengst hadden van minder dan 34 miljoen ton, bereikten in 2015 een opbrengst van meer dan 86 miljoen ton en dat is 13 miljoen ton meer in vergelijking met de sinaasappelen."

"Uiteindelijk zijn sinaasappelen verdrongen door zowel de bananen als door de appelen wat betreft heet meest geconsumeerde fruit. De tomaten zijn in deze classificatie niet meegenomen. Deze zouden de ranglijst hoe dan ook aanvoeren."

Vergelijking van de wereldproductie van bananen, appelen en sinaasappelen in de periode 1980-2015. Euroagrumi-uitwerkingen op FAO-gegevens 

De dynamiek in de verschillende citrusgebieden
De situaties in de verschillende landen zijn zeer uiteenlopend, ook al weerspiegelen ze de algemene trend van productiedalingen in landen met een oude traditie zoals Italië, Israël of de Verenigde Staten. Aan de andere kant is er een geweldige prestatie voor landen zoals Brazilië en China, die inmiddels wereldleiders zijn in de citrussector.

"Over de kwestie van de export van Italiaanse sinaasappelen naar China, een onderwerp dat de laatste tijd vaak wordt besproken, twijfel ik aan twee soorten factoren. De eerste heeft betrekking op de transportkosten en de tweede op de strategie van wederzijdse opening van de grenzen, wat zou betekenen dat wij als Italië zouden verliezen. Deze Aziatische reus is namelijk bestemd om de grootste citrusteler te worden."

"Het echte risico voor ons Italianen en Europeanen in het algemeen is om te worden overspoeld met vers en verwerkt fruit. Dit is waarschijnlijk het echte doel van de grote Chinese bedrijven, namelijk om de markten van Noord-Europa te bereiken met de kracht van diegenen die bij ons dezelfde behandeling zullen eisen”, zegt Rapisarda.

Grafiek 2 - Evolutie van citrus telende landen 2000 - 2016 (duizenden ton) - Euroagrumi-uitwerking van FAO-gegevens 

"Het wereldrecord wat betreft de teelt van sinaasappelen is nog steeds in handen van Brazilië, maar door de gegevens te analyseren vanaf 2000, realiseren we ons dat terwijl Brazilië van 2000 tot 2016 een productiedaling van 4 miljoen ton had , China, daarentegen een productietoename had van 7,4 miljoen ton. De Verenigde Staten gingen van bijna 12 miljoen ton in 2000 naar 5,1 miljoen ton in 2016 en dat is meer dan de helft. Opzienbarend. Ook in Italië liep de productie terug, net zoals dat gebeurde in de Verenigde Staten en in Israël, die de grootste verliezen, wereldwijd gezien, voor hun rekening nemen”, concludeert Rapisarda.

Contact:  
OP Euroagrumi
Via C.Colombo, 124
95033 Biancavilla (CT)
Tel. +39 095 5183839
Web: www.euroagrumi.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.