Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Al 20 miljoen euro geïnvesteerd

Roemenië bestookt hagelwolken met raketten

NFO meldt dat de techniek niet nieuw is, erg goed voor de gezondheid misschien ook niet maar sinds augustus van dit jaar kent Roemenië zestig lanceerplatforms met zilverjodide geladen raketten, waarmee potentiële hagelwolken worden bestookt. Op Agroberichtenbuitenland.nl staat een special over dit onderwerp. Hiermee hoopt het land zo’n 6% van het totale landbouwareaal tegen hagelbuien te beschermen. De effectiviteit van de rakettenmethode staat nog niet onomstotelijk vast. In Rusland en China is deze techniek al langer bekend, maar niet altijd met de beste resultaten.

‘Cloud seeding’
Roemenië werkt al sinds 2000 aan een effectieve methode om gewassen te beschermen. De meestgebruikte methode hiervoor is zogeheten cloud seeding, oftewel wolkenbezaaiing. Cloud seeding is het verspreiden van specifieke chemicaliën in wolkenformaties met als doel neerslag- of hagelvormingsprocessen in de wolk te veranderen. De meestgebruikte chemicaliën zijn zilverjodide en kaliumjodide.
Vijftig landen verspreid over de hele wereld hebben cloud seeding-programma’s met als doel hagelonderdrukking of neerslagversterking. Cloud seeding is een omstreden techniek: het zou erg vervuilend zijn. Zilver als metaal is geen gevaarlijke stof. Echter als verbinding is het net zo giftig als een loodverbinding.

927 raketten afgevuurd
Roemenië zet vooral met zilverjodide geladen raketten in. In 2017 waren er in Roemenië 34 operationele lanceerplatforms die een oppervlakte van 500.000 hectare landbouwgrond bestreken. In 2017 werden in het ‘hagelseizoen’ tussen april en september door die platforms 927 raketten afgevuurd.

Na een investering van 20 miljoen euro in 26 nieuwe systemen zijn er met ingang van augustus 2018 60 operationele lanceerplatforms voor 870.000 hectare gewassen. Dat is goed voor 6% van de in totaal 14,6 miljoen hectare. De Roemeense regering is van plan om het netwerk voor hagelonderdrukking tegen 2022 uit te breiden naar 200 lanceerlocaties die 8,4 miljoen hectare aan gewassen bestrijken: 57% van de totale landbouwoppervlakte.
Het programma valt onder verantwoordelijkheid van het ministerie van Landbouw, via de Autoriteit voor het Beheer van de Nationale Hagelonderdrukking en Neerslagtoename Systeem. De geclaimde efficiëntie van het systeem is 1 tegen 14. Dat betekent dat voor elke miljoen euro die in het systeem wordt geïnvesteerd, een schadevergoeding van 14 miljoen euro wordt vermeden.

Bron: NFO

Publicatiedatum: