Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Italië: situatie clementines zorgelijk, niet desastreus

De Calabrese citrussector zich in een moeilijke situatie bevindt en dat geldt met name voor clementines. Deze hebben te lijden gehad door de ongebruikelijke klimatologische omstandigheden die zich kenmerkte door aanhoudende warmte en hoge luchtvochtigheid. Het citrus heeft schade opgelopen en daarmee is het risico groot dat kopers afhaken.

Citrus specialist Francesco Perri geeft uitleg over deze situatie.

Perri bevestigt dat clementine schade heeft opgelopen: "In de oogstfase kunnen kleine laesies op het fruit voorkomen, die dan de verspreiding van rotheid kunnen bevorderen. De relatie tussen vochtigheid en temperatuur heeft het citrus vanaf het begin van het seizoen parten gespeeld. Deze omstandigheden zijn vergelijkbaar met degene die door een universiteit werden gebruikt voor de experimenten aangaande de ontwikkeling van schimmels."

Er moet actie worden ondernomen en de suggesties van Francesco Perri zijn heel duidelijk: "We weten niet hoe het klimaat zal evolueren, dus moeten we ons voorzien van de juiste bewaringstechnieken. Er moet bijvoorbeeld een professionele koudeketen worden geïmplementeerd.

Zodra het citrus is geoogst, moeten het onmiddellijk in het koelhuis worden geplaatst om de interne temperatuur te stabiliseren. De clementines zouden wat dat betreft moeten worden behandeld als aardbeien. De telers die zich op deze manier hadden georganiseerd, hebben dit jaar een stuk minder klachten gehad."

Naast koelen kan het ook nuttig zijn om te zuiveren met ozon, een stof die geen enkel residu achterlaat. De expert noemt Spanje als voorbeeld, waar deze problemen al enkele jaren worden aangepakt, waarbij goed gebruik wordt gemaakt van de momenteel beschikbare technologieën. Deze technologieën hebben niet alleen geleid tot het minimaliseren van het aantal klachten, maar ook tot het creëren van nieuwe productcategorieën. "Het is het voorbeeld van een aantal vooraanstaande Spaanse bedrijven die erin slagen om maar liefst zeven productcategorieën van één enkele variëteit te verkrijgen. Dit kan dus allemaal worden bereikt dankzij de technieken van optische fruitselectie."

Sommige bedrijven in Californië hebben het citrus op het optimale moment van rijpheid geoogst. Vervolgens werd het bewaard om het tegen het slechte weer te beschermen. Op deze manier kan het citrus op het meest geschikte moment worden afgezet.

In Calabrië is de clementineoogst, ondanks de problemen, goed. Er zijn grote volumes beschikbaar, vooral in de Sibari-vlakte.

Een van de problemen is de vruchtkleuring. Door het klimaat hebben de clementines niet de zo gewenste oranje kleur. "Hoe groter de thermische excursie, hoe helderder de schil en het vruchtvlees. Bij de clementine is er geen probleem met de pigmentatie van het vruchtvlees en daarom zijn de gevolgen van een abnormaal klimaat meer esthetisch. Om eerlijk te zijn, is het citrus al rijp in oktober. Het is duidelijk dat het uiterlijk belangrijk is en dat het moet voldoen aan de marktvereisten."

Een ander gerelateerd fenomeen is dat van de overlap tussen vroege clementine en de minder vroegrijpe: "Deze overlapping maakt de situatie nog ingewikkelder."

In ieder geval zegt de expert dat het nutteloos is om te blijven klagen: "Bedrijven moeten proberen om een financiering te krijgen zodat dit in technologie kan worden geïnvesteerd. Op deze manier kunnen ze het toekomstige seizoen makkelijker beheren."

Contact:
Dott. agronomo Francesco Perri
Tel: (+39) 338 4164800
Email: f.scoperri@libero.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven