Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kleinere citroenen uit Mexico en Californië

De citroenteelt van Californië is momenteel vooral geconcentreerd in het woestijngebied van de Amerikaanse staat. De Central Valley bereidt zich voor op het nieuwe jaar. Telers hebben aangegeven dat er dit seizoen een groter aanbod aan kleiner fruit gaat zijn, wat te maken heeft met de weersomstandigheden.

"We zitten nu in het zogeheten D3-seizoen, oftewel het seizoen van het woestijndistrict. In januari begint het D1-seizoen, oftewel het seizoen van het Central Valley-district," legt Russell Takahashi van Allied Avocados and Citrus uit. "Het fruit gaat dit jaar over het algemeen kleiner zijn. De felle hitte tijdens de zomermaanden is zwaar geweest voor zowel het fruit als de bloeiperiode."

Volgens Takahashi is het huidige aanbod sterk, al is de markt ondanks een redelijk goed jaar op dit moment in mineur. "Het aanbod is voor de VS als geheel stabiel. De prijzen zijn dit jaar iets hoger geweest in verband met een iets lichter aanbod en de kleinere maten van het fruit. Ondanks dat de markt nu wat minder sterk is, zou deze weer in kracht toe moeten nemen in de aanloop naar de feestdagen."

De situatie in Mexico
De kleinere maten zijn niet alleen terug te zien in citroenoogst van Californië. Ook de citroenen in Mexico zijn duidelijk aan de kleine kant en ook hier heeft dit te maken met weersomstandigheden. In sommige delen van Mexico had men echter te maken met vorst en tropische stormen in plaats van met extreme hitte. De slechte weersomstandigheden van de afgelopen maanden hebben geleid tot schade bij de citroenen.

"Er komen op dit moment nog steeds citroenen uit Mexico, maar deze markt zou ergens in de komende weken af moeten lopen," aldus Takahashi. "Met het midden van december zou het aanbod uit Mexico van de Amerikaanse markt verdwenen moeten zijn. De maten van het fruit waren bovendien erg klein en de opbrengst was een stuk lager. De teeltgebieden in Mexico hadden dit jaar te maken met zowel vorst als met verschillende orkanen. Dit heeft de bomen op plantages beschadigd. Grote stukken fruit en gebladerte werden van de bomen geblazen."

Jaarrond biologisch aanbod
De opbrengst aan biologische citroenen van Allied Avocados and Citrus is vanuit het woestijngebied voor dit jaar met 40% afgenomen. Dit komt met volgens Takahashi doordat dit jaar de bomen fors zijn gesnoeid. Het is vrij normaal voor citroentelers om elk jaar een deel van hun bomen te snoeien. Dit jaar besloot Allied Avocados and Citrus echter om het snoeiproces een stuk uitvoeriger aan te pakken.

"We hebben dit jaar al onze woestijnplantages gesnoeid. Als de bomen te lang worden, vormen ze een verhoogd risico voor werknemers die op zulke hoogte het fruit moeten plukken. Daarnaast houden de strenge arbeidswetten van deze regio in dat werknemers niet boven een bepaalde hoogte fruit mogen plukken. Daarom besloten we de gehele plantage te snoeien. Het is ook goed voor de bomen zelf, omdat hierdoor de groei van de boom bij de grond meer wordt gestimuleerd."

Volgens Takahashi bevindt zijn bedrijf zich in de voordelige positie dat het bedrijf het hele jaarrond biologische citroenen kan leveren. "We zijn een van de weinige telers die in alle drie de citrusdistricten actief zijn. Dit betekent dat we het hele jaarrond citroenen kunnen leveren. Ons pakstation is twaalf maanden per jaar in bedrijf."

Voor meer informatie:
Russell Takahashi
Allied Avocados and Citrus
Tel: +1 (805) 625-7155
russ@alliedfruits.com
www.alliedfruits.com

Publicatiedatum: