"Afzet Portugese kiwi's start zodra Griekse van de markt zijn"

"Vorige week is de oogst begonnen die nog tot het einde van november zal duren. Het is de verwachting dat Portugal dit jaar ongeveer dezelfde hoeveelheid kiwi's zal oogsten als vorig seizoen. Onze telers hebben wat schade ondervonden als gevolg van een zware storm op 8 oktober. Dit heeft geleid tot een productiedaling. De landelijke productie is echter gegroeid zodat we in totaal toch op een volume van zo'n 35.000 ton uit zullen komen," vertelt Luis Paulo Monteiro van het Portugese Kiwilife. 

Dit is het meest recente project voor de teelt en marketing van Portugese kiwi's en werd opgericht door drie partners die al ruim 20 jaar ervaring hebben met het telen en verhandelen van deze fruitsoort. "Kiwilife is gevestigd in Arazede, Ciombra. We hebben een koelopslag met een capaciteit van 2.000 ton en zijn van plan om dit seizoen 1.800 ton groene en 200 ton gele kiwi's te verwerken. De groene kiwi's zijn afkomstig uit de Atlantische kustregio in Portugal en Galica. In deze regio's zijn de omstandigheden voor de teelt van deze fruitsoort ideaal en hieraan dankt het fruit haar unieke smaak en kwaliteit."

Luis legt uit dat de feitelijke afzet van de kiwi's pas vanaf december begint, waarna het bedrijf tot aan mei 2019 kiwi's zal kunnen leveren. "De verwachting voor dit seizoen is dat aanbod en vraag beter in evenwicht zullen zijn dan vorig jaar. We wachten nu tot het Griekse kiwiseizoen ten einde komt. Dit zal wat druk van de markt wegnemen aangezien de aanvoer uit Griekenland groot is en de prijzen laag zijn. Het aanbod uit Italië zal groter zijn en misschien probeert dit land haar fruit ook op een agressievere manier te vermarkten. We moeten ons daarom onderscheiden op kwaliteit en markten proberen te bereiken die interesse hebben in onze toegevoegde waarde."

Het bedrijf exporteert ongeveer 80% van haar kiwi's naar markten zoals Spanje, Frankrijk, Canada en Brazilië. "De focus voor ons bedrijf ligt op de Spaanse markt vanwege haar nabijheid en ook omdat Spaanse consumenten goed vertrouwd zijn met Iberische kiwi's en er een voorkeur voor hebben vanwege de unieke smaak. Ze vinden dat deze kiwi's beter smaken dan die uit ander herkomstgebieden."

Kiwilife
“Naast onze eigen kiwiproductie verwerkt ons bedrijf ook zo'n 200 ton gele Sun Gold kiwi's voor Zespri, die in Portugal worden geteeld. Dit dankzij een overeenkomst van dit wereldwijd gerenommeerde kiwimerk met een aantal lokale telers," vervolgt Luis. 

Kiwilife teelt biologische kiwi's en is GlobalGAP-gecertificeerd. "Als de markt zich verder blijft ontwikkelen, dan zullen we binnen drie jaar zo'n 4.000 ton conventionele en biologische kiwi's kunnen vermarkten. We denken dat de vraag naar gele rassen toe zal nemen, vandaar dat we de aanplant en teelt van deze rassen promoten bij telers in ons land."

Hij sluit af door de te vertellen dat het bedrijf naast kiwi's lokaal ook Hass avocado's teelt en vermarkt. Dit jaar is het eerste jaar dat we Hass avocado's kunnen oogsten en we rekenen op een opbrengst van zo'n 100 ton."

Voor meer informatie:
Luis Paulo Monteiro
Kiwilife
Montemor o Velho - Portugal 
T: +351 938711081
E: Geral@kiwilife.pt  
www.kiwilife.pt


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven