Bedrijfsreportage Premier Citrus in Vero Beach (VS)

Grapefruitteelt Florida 90% afgenomen sinds 2000

Vorige maand bezocht FreshPlaza Premier Citrus in Vero Beach (VS), een teler, verpakker en handelaar in grapefruit en sinaasappelen die in 7 van Florida's 14 citrus telende gebieden opereert. Tijdens het bezoek was de oogst in volle gang. Tom Jerkins van Premier Citrus: "Het meeste van ons fruit groeit in Indian River." Grapefruit maakt 60% van de vers fruitmarkt van het bedrijf uit. De helft ervan is voor de binnenlandse markt en de rest wordt geëxporteerd naar Europa, Japan en Korea. De andere 40% bestaat uit sinaasappelen en is vooral voor de binnenlandse markt bestemd.

Premier Citrus teelt ook citrus voor de sapindustrie. "De sapkwaliteit is in Florida zo hoog en waardevol dat de versmarkt niet het voornaamste segment voor het fruit is. Onze versmarkt is van belang om het totale fruitvolume te verbeteren, maar in de realiteit gaat het meeste naar de sapkanalen."

Digitale sortering van grapefruit naar formaat, gewicht, kleur en smet.

Manuele sortering van het fruit.

Grapefruit wordt verpakt in dozen.

Het managen van andere teeltbedrijven
Premier Citrus heeft z'n eigen land, verpakkingsstation en teeltmanagement. Daarnaast helpt het bedrijf ook andere teeltbedrijven. "We hebben een groepje grote klanten die we voorzien van hoogwaardige service." Dit  omvat planten, budgettering, oogst, marketing en zelfs sapcontracten.

90% grapefruitteelt gedaald sinds 2000
Sinds 2006 heeft  de ziekte citrus greening een enorme druk op de sector gelegd. Tot 2000 telde Florida 50 miljoen dozen grapefruit per jaar. Vorig jaar lag de teelt rond de 4 miljoen dozen. Het afgelopen decennium werd het areaal kleiner en nam de teelt af. De dramatische daling ligt niet helemaal aan de citrus greening. Orkanen Matthew en Irma droegen daar ook hun steentje aan bij. "We zijn optimistisch over dit jaar. De sinaasappelteelt wordt geraamd op 80 miljoen dozen in vergelijking met de 50 miljoen van vorig jaar. De grapefruitteelt ligt dit jaar op 7 miljoen dozen. We zijn tevreden over de kwaliteit en het volume."


Herstel van bestaande bomen
Jerkins is betrokken geweest bij de ziekte. “Ik was de eerste 9 jaar directeur van de Citrus Research and Development Foundation.” De CRDF heeft meer dan 177 miljoen euro in onderzoek en productontwikkeling gestopt om citrus greening op te lossen. Vooral voor de ontwikkeling van resistente bomen. "Bij Premier hebben we ons gericht op het herstel van bestaande bomen. De meeste huidige bomen in Florida lopen nu op 65-70% van hun oogst van voor de greening. Wij richten ons erop die productiviteit op 90% te krijgen. Door ons te richten op het herstel van bestaande bomen in plaats van het planten van nieuwe besparen we tijd en kapitaal. We werken met de beste wetenschappers en zijn hoopvol over deze nieuwe technologie."

Natural Light Labeling (NLL)
De citrus greening heeft in Florida voor de nodige uitdagingen gezorgd. "Hoewel ons verpakkingsstation 20 jaar oud is, werken we met het 'nieuwste' verpakkingsstation in de staat. Dat zegt wel wat." Het bedrijf blijft positief over Florida's verpakking. "Het nieuwste wat we hebben is NLL, Natural Light Labeling', een nieuwe labelingstechnologie. Het vervangt stickerlabels door plaatjes op het fruit die er met de snelheid van het licht op aangebracht worden, zelfs met traceerbare codes." Deze lichttechnologie is voor de afzet van citrus in de VS goedgekeurd, waaronder ook voor citrus dat geïmporteerd is. Premier verwacht dat deze technologie ook voor andere producten goedgekeurd wordt in 2019.

Van links naar rechts: Jimmy Johnson, Tom Jerkins en Greg Drouillard op de Premiers stand op de PMA 2018.

Label dat met de snelheid van het licht is aangebracht.

Voor meer informatie:
Tom Jerkins
Premier Citrus
Tel: (+1) 772-562-5030
tom@premiercitrus.com
www.premiercitrus.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.