Italië: kiwiseizoen met ups en downs

De oogst van de Italiaanse Hayward-kiwi’s begon, vooral in de noordelijke regio's, laat vanwege de temperaturen die hoger waren dan gemiddeld. De gemiddelde maat van het fruit lijkt hoger dan verwacht en dat is te danken aan minder fruit per boom. Dit blijkt uit de analyse van een expert in de sector.

De ongunstige weersomstandigheden, die recent zijn opgetreden in verschillende regio's, zullen ertoe leiden dat verschillende ladingen kiwi's worden afgeschreven. Dit komt omdat de stevige wind en hevige regenval schade aan het fruit hebben veroorzaakt.

Bovendien zullen talloze gevallen van sterfte en bacteriën in verschillende regio's de totale productie verminderen die in september jongstleden werd verwacht.

Desondanks is de opbrengst vergelijkbaar met of zelfs hoger dan die van 2017, zeker wat betreft de kwaliteit en maat. Ongeveer 50% van wat is geoogst heeft een gewicht tussen de 95 en 150 gram.

Wat de gele kiwi betreft zijn de opbrengsten hoger dan in 2017 vanwege een uitbreiding van het areaal en de rassen. In sommige gevallen zijn de opbrengsten van een ras echter lager dan verwacht.

De gemiddelde maat is goed en de oogst is al in volle gang, dusdanig dat de afzet de SunGold-G3 van Zespri en de Soreli-rassen in volle gang is. Binnenkort zal ook worden gestart met de afzet van Jin Tao.

Er is nog niet veel vraag naar de Italiaanse Hayward en dat heeft te maken met  de aanwezigheid van andere producten. Daarnaast komt ook de Griekse Hayward binnenkort op de markt, wat nadelig werkt.

Wat de verschillende soorten gele kiwi's betreft, lijkt de vraag echter discreet te zijn vanwege de beperkte voorraden Zespri Gold-kiwi's die afkomstig zijn van de Nieuw-Zeelandse oogst en die in Europa met hoge prijzen worden aangeboden.

Volgens de expert zullen de rode kiwi’s binnen twee tot drie maanden in beperkte hoeveelheden op de markt worden gebracht.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven