Ellen van Kester, Horticola Guadalfeo

"Steeds meer Europese supermarkten willen met blauwe Marazul-tomaat aan de slag"

Tholen - Het  nieuwe Spaanse kasgroentenseizoen staat bij Horticola Guadalfeo uit Motril op punt van beginnen. "Momenteel hebben we de laatste aanvoer van de tomatenproducties uit de bergen, maar deze hebben geen exportkwaliteit meer. De komende twee weken zullen we dus wat minder productie hebben. Het koude en natte weer heeft veel invloed gehad op de tomatenteelt", vertelt Ellen van Kester.

Horticola Guadalfeo heeft de ongebruikelijke combinatieteelt van specialty-tomaten en Chinese kool. "De Chinese kool telen we al vanaf vroeger, maar die teelt wordt steeds minder. De focus ligt bij ons op de specialty-tomaten. Voor beide producten hebben we andere klanten, al is er ook wel overlap", vertelt Ellen. "Specialty-tomaten hebben we vanuit zowel Motril als Almeria een breed pakket beschikbaar. Geen gigantische volumes, maar daar lenen de speciaty's zich ook niet voor."

"Zo leveren wij sinds twee jaar exclusief de blauwe Marazul-tomaat. Deze tomaat is erg gewild, zowel op de binnenlandse markt als op onze exportbestemmingen. We breiden er jaarlijks mee uit en steeds meer supermarkten willen er mee aan de slag. Zo leveren we de Marazul onder meer naar Duitsland, Estland, Frankrijk, Polen, en Roemenië . In Nederland - toch niet echt een markt voor specialty-tomaten - is deze tomaat nog minder in trek", vertelt Ellen.

Volgens de Nederlandse in Spaanse dienst onderscheidt de Marazul-tomaat zich op meerdere facetten dan alleen de blauwe kleur. "De Universiteit van Granada heeft deze tomaten vergeleken met rode tomaten en het verschil is vooral dat de Marazul-tomaten duidelijk meer vitamine B6 en C bevatten. Ook heeft deze tomaat veel anti-oxidanten. Desgewenst kunnen we dat ook op de verpakking vermelden."

Aan biologische groenten, waagt het bedrijf uit Motril zich voorlopig niet. "Er zijn zoveel coöperaties en bedrijven op de bio-trein gestapt, dat ik me afvraag of wij daar ook nog veel te zoeken hebben. Met ons pakket kunnen we ons toch al goed van collega-bedrijven onderscheiden", vertelt Ellen, die inmiddels alweer 12 jaar voor Horticola Guadalfeo werkt. "Ik ben er begonnen onder het mom: ik probeer het en ik kijk wel. Toen had ik niet gedacht dat ik hier twaalf jaar zou werken. Of ik ooit weer naar Nederland terug zou keren? Zeg nooit, nooit. Maar voorlopig is het niet aan de orde."

Voor meer informatie:
Ellen van Kester
Horticola Guadalfeo
Ctra. Celulosa Km.199
18600 Motril
Tel: 958 60 23 04
Fax: 958 82 49 26
ellen@hguadalfeo.com
www.hguadalfeo.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven