Canada maakt geen optimaal gebruik van potentieel fruitexport naar Europa

Canada heeft grote kansen voor de export van fruit naar Europa, maar ondanks de openstelling van de handel tussen de EU en het Noord-Amerikaanse land wordt dit potentieel niet benut. Dat is de kernboodschap van de Canadezen die de Fruit Attraction beurs zullen bezoeken. Het doel is om de afzet van blauwe bessen, kersen en andere producten uit Canada te laten toenemen.

Canada en het Midden-Oosten zullen centraal staan tijdens deze editie van Fruit Attraction, die van 23 tot 25 oktober gehouden zal worden congrescentrum la Feria de Madrid, in Madrid. Canadese bezoekers, waaronder een officiële delegatie, hopen de handel tussen beide partijen een impuls te geven en de fruitexport van het land toe te laten nemen.

Met name na de inwerkingtreding in september 2017 van het handelsverdrag tussen de EU en Canada (CETA), is een groot aantal Canadese exporteurs van mening dat er een enorm onbenut potentieel bestaat in de fruitexport. De overeenkomst had tot nu toe vooral de import van agrarische producten uit Europa tot gevolg.

Gestage groei
Kelly Shabatowski, exportagent bij Consolidated Fruit Packers (CFP), gevestigd in de Okanagan Valley in Brits-Columbia (Canada) exporteert momenteel kersen, blauwe bessen en appelen naar verschillende landen over de wereld. Het seizoen van 2018 van dit bedrijf is bijzonder succesvol geweest. CFP werd in 1993 opgericht als een bedrijf dat zich bezighield met de afzet van verse blauwe bessen. Hoewel de blauwe bes een belangrijke pijler blijft voor CFP, heeft het bedrijf sindsdien andere lokale fruitsoorten, zoals kersen, steenfruit, peer en verschillende appelvariëteiten toegevoegd aan zijn aanbod.

CFP werkt samen met verschillende telers in de Okanagan Valley en zet niet alleen af onder zijn merk Big Taste, maar vertegenwoordigt ook andere onafhankelijke merken van lokale telers op diverse afzetpunten (in de groothandel en de detailhandel) verspreid over heel Europa.

Shabatowski: "Sinds de ondertekening van de CETA is de export naar Europa gestaag gegroeid en heeft Canada een groot voordeel. Het land kan concurrender zijn dankzij de afschaffing van importheffingen en belastingen voor de goederen die we momenteel exporteren. Er zijn nog talloze mogelijkheden te ontdekken in Europa. Met dat in gedachten heeft CFP een strategisch plan opgesteld voor het profiteren van de voordelen die de nieuwe commerciële overeenkomst tussen Europa en Canada biedt".

Sterke concurrentie

Ondanks het voorgaande zijn er mensen in de Canadese sector van verse agrarische producten die voorzichtigheid aanraden. Een van hen is Beth Cavers, programma-manager voor de Kersencoöperatie van British Columbia. Volgens haar wordt, ondanks dat de ondertekening van de CETA zeker zeer nuttig is voor de kersenexport van de regio, het verzenden naar Europa bemoeilijkt door de sterke concurrentie die men ondervindt van Europese telers. Ze voegt toe dat de ingang van de nieuwe Europese wetgeving op het gebied van plantgezondheid, vanaf december 2019, de export van kersen naar Europa ook zou kunnen aantasten.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.