Jean-Paul Nuijten, SpecialTom, verwacht minder ronde- en snoeptomaten tijdens importseizoen:

“Als teler na koude winter afgelopen jaar kilo’s en prijs niet haalt, stopt het een keer”

Tholen – “De import vanuit Marokko en Spanje is dit seizoen rustig op gang gekomen”, vertelt Jean-Paul Nuijten van SpecialTom, net terug van een bezoek aan Marokko en Spanje. “Reden hiervan is dat het zeker in Marokko na het planten niet erg warm is geweest. De zomer in Marokko was stabiel in temperatuur. Dit zorgt voor een duidelijk betere spreiding in de eerste weken van de aanvoer.”

“Zeker vanuit Spanje hebben we te maken met een behoorlijke slow start ten opzichte van het afgelopen seizoen en dit zorgde in de eerste weken voor een goede prijsvorming, enkel bij de ronde en trostomaten zagen we afgelopen week een prijsdaling omdat er wat meer volume kwam en er ook nog genoeg Hollands product is.”

Komende weken goede prijsvorming verwacht
Snoeptomaten, cherry en cherry trostomaten zijn aardig stabiel in prijs. “Met de mindere productie op dit moment in Nederland verwacht ik de komende weken zeker een goede prijsvorming. Uiteraard zal de aanvoer vanaf nu elke week wat groter worden vanuit Marokko.”

Grotere tomatenaanvoer uit Marokko en Spanje
SpecialTom zal dit seizoen een grotere aanvoer krijgen vanuit Marokko en Spanje in het gehele tomatensegment. “Er was vraag vanuit een aantal grotere partijen in Marokko om hun product te gaan vermarkten vanuit Nederland en samen te werken aan een goed marketingplan zodat ook de teler zeggenschap heeft en ziet wie de eindklant is. We kijken nu hoe we er gezamenlijk voor kunnen zorgen dat we een goed en voedselveilig product aanbieden. Ook klantgerichte verpakkingen spelen hierin een rol.”

“Het telen van tomaten heeft ook in Marokko zijn prijs”, weet Jean-Paul. “Telers zoeken naar stabiele partners welke ervaring hebben in het verkopen van het product. Samen hebben we dan ook met de telers de variëteiten bepaald die we gaan verkopen.”

Minder ronde- en snoeptomaten
“We zien in de tomatenteelt in Marokko en Spanje wel een verschuiving van het telen van bepaalde variëteiten tomaten. “Ronde tomaten zijn er in Marokko na het dramatisch seizoen van afgelopen jaar heel wat minder in volume geplant. Deze telers zijn overgeschakeld naar het telen van paprika of zacht fruit zoals blauwe bessen en frambozen. Ook zijn er zeker in Spanje minder snoeptomaten geplant omdat bepaalde variëteiten qua zaad gewoon hun prijs hebben. Als de teler net als na de koudere winter van het afgelopen jaar zijn kilo`s en prijs niet haalt, stopt het een keer.”

SpecialTom is zich steeds verder aan het specialiseren in het vermarkten van het totale Marokkaanse en Spaanse importpakket. Jean-Paul: ‘Dit houdt in dat we ook een leuk programma met paprika, courgette en citrus krijgen vanuit Marokko en Spanje. Om deze reden hebben we dan ook ons verkoopteam uitgebreid. Kortom, we zijn klaar voor een nieuw seizoen.”

Voor meer informatie:
SpecialTom
www.specialtom.com 
sales@specialtom.com  

Jean-Paul Nuijten
jp@specialtom.com  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven