Binnenlandse productie sterk gedaald

Chinese appelprijzen bijna verdubbeld

Nergens ter wereld worden er zoveel appelen geteeld en geconsumeerd als in China. Vorig jaar bedroeg de binnenlandse appelproductie ruim 40 miljoen ton. In december werden er appelcontracten geïntroduceerd om telers een stabiel inkomen te garanderen. Na één tot twee maanden verdubbelden de prijzen van de appelcontracten van €807 per ton naar €1.545 per ton. 

Appelprijzen bijna verdubbeld, kopers haasten zich naar boomgaarden
De bergachtige regio Xixia in Shandong ligt op 37 graden noorderbreedte en staat bekend als het centrum van de appelteelt. De laatste jaren kunnen veel telers binnen de lokale appelsector echter de kost niet meer verdienen verdienen omdat de binnenlandse productie is toegenomen en de appelprijzen zijn gekelderd. Sommigen hebben een deel van hun bomen gerooid om de productie in de streek te verminderen. Het volume daalde dit jaar echter nog verder als gevolg van extreme weersomstandigheden, waardoor de appelprijzen flink gestegen zijn ten opzichte van voorgaande jaren. 

De voornaamste redenen voor de kleinere oogst zijn de hitte in de zomer en de hagelbuien in het najaar. In Shandong is de appelproductie 20% tot 25% lager. De prijzen zijn fors gestegen waardoor kopers voorzichtiger zijn met het inkopen van hun voorraden.

De verwachting is dat de prijzen van appelcontracten dit jaar hoog zullen blijven maar dat de prijsstijging niet eindeloos zal duren. Appelen zijn immers eenvoudig te vervangen door ander fruit. Zodra de prijs te hoog wordt, daalt de consumptie. Als de late Fuji-oogst in oktober klein uitvalt, dan is de kans groot dat kopers zich naar boomgaarden haasten om niet achter het net te vissen en dit zal de contractprijzen nog verder opdrijven. 

 

Bron: Fruit Service Center


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven