Kruisbes in Amerika minder populair dan in Europa

In Europa zijn kruisbessen heel gewoon, maar in de VS is het een speciaal product. Robinson Martinez van Global Agricultural Trading: "Vooral in Duitsland is de kruisbes populair. Daar doen ze er interessante dingen mee, zowel met de verse als de gedroogde bessen."

Europa 'proeffase voorbij'
Het verschil ligt 'm natuurlijk in marketing en afzet. Volgens Martinez is Europa de proeffase voorbij en richt het zich op volumes en prijs. Consumenten weten wat ze met het producten kunnen doen.


Werknemers sorteren kruisbessen in Colombia

De Amerikanen staan er anders in. "Omdat het een speciaal product is, worden ze niet door de alledaagse klant gekocht, maar voor speciale gelegenheden en om gezondheidsredenen. Meestal zijn het consumenten die meer te besteden hebben."

Transport
Meestal is het vervoer van kruisbessen van Colombia naar de VS geen probleem behalve rond de feestdagen. Dan wordt veel vrachtruimte ingenomen door bloemen.

Veel papierwerk
De grootste uitdaging voor kruisbestelers en -importeurs is de enorme hoeveelheid papierwerk en administratie die nodig is om de bessen van plantages uit Colombia naar de VS te krijgen. Daarin is niet alleen de overheid een probleem, maar ook lokale organisaties waarmee bedrijven samenwerken. "En tijdens elke stap van het proces worden ook nog eens controles uitgevoerd."


Een medewerker van GAT inspecteert de fruitkwaliteit

Door al deze bijkomende dingen wordt telen en importeren naar de VS prijzig. Daardoor is het moeilijker om de kruisbes in Amerika uit het segment 'special' te halen.

Hoop voor de toekomst
Global Agricultural Trading ziet nu een stabiele teelt en een goed aanbod. Het bedrijf zet momenteel af aan de westkust. "We hebben wekelijks aanbod, maar door de regelgeving groeien we niet zo hard als we zouden willen."

Martinez hoopt dat de eisen minder streng worden wanneer de autoriteiten en consumenten meer fruit uit Colombia op de markt zullen zien. "Het klimaat in Colombia is gunstig, maar ze hebben last van insecten. Hoewel er veel exotisch fruit verkrijgbaar is hebben alle bedrijven last van dezelfde problemen als wij. Maar wanneer er meer naar de VS verladen gaat worden, dan zal het gemakkelijker worden. Een voorbeeld is het dragonfruit, dat al een groot succes is."

Voor meer informatie:
Robinson Martinez
Global Agricultural Trading
Tel: +1 (877) 609-6006
robinsonm@gat-global.com
www.gat-global.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven