Xander Rodenburg (Vroegop-Windig): "Luchtvracht als noodoplossing"

Eerste verse cranberries van Ocean Spray gearriveerd

Tholen - De vracht met de nieuwe oogst verse cranberries van Ocean Spray is vanmorgen geland op Schiphol. "Het seizoen ziet er gelijkwaardig uit aan vorig jaar. Het volume en de kwaliteit zien er goed uit", vertelt Xander Rodenburg van Vroegop-Windig. De bessen die het Amsterdamse AGF-bedrijf ontvangt zijn afkomstig van de farms in Wisconsin.

"Luchtvracht is niet wat wij wensen, echter dwingt de situatie ons er nu toe. Er zijn problemen geweest met de boot die niet kon uitvaren in de haven. De vertraging van de boot is hierdoor aanzienlijk dat we de vraag uit de markt nu moeten beantwoorden. We hebben als noodoplossing om fruit beschikbaar te hebben er nu voor gekozen een beperkt volume in te vliegen. We verwachten de boot in week 43 in Europa", vertelt Xander.

Ocean Spray is een telerscoöperatie die eigendom is van meer dan 600 cranberrytelers in de Verenigde Staten, Canada en Chili. Vandaag de dag beslaat het cranberry-areaal in Wisconsin maar liefst 7.000 hectare. "Het verschil tussen de Amerikaanse en Canadese cranberries zit hem niet perse in het land, meer in de rassen en de regio waar het product geteeld wordt . Het klimaat kijkt niet naar landsgrenzen, British Columbia zal andere bessen oogsten dan bijv. New Jersey op datzelfde moment. Wij werken vooral met de variëteit Stevens die grote stevige bessen produceert", vertelt Xander.

Volgens hem zijn de verse cranberries een typisch seizoensproduct, die nog altijd het meest gebruikt wordt als compote bij wildgerechten. "De vraag naar verse cranberry is redelijk stabiel. Andere variaties met cranberries zoals bijvoorbeeld gedroogde kennen wel een stijging. Die worden veel  gebruikt als de ‘nieuwe rozijn’ of bijvoorbeeld in het yoghurt-granola ontbijt. De meeste vraag zit voor de verse cranberry in Noord-Amerika, waar de cranberry echt in de cultuur zit. Met Thanksgiving eten gezinnen met elkaar Turkey met cranberry. In Europa zijn het vooral de consumenten in noordwest Europa die het product waarderen, veelal bij herfstgerechten zoals wild", besluit Xander.

Voor meer informatie:
Xander Rodenburg
Vroegop-Windig
Jan van Galenstraat 4
Centrale Groothandelsmarkt 191
1051 LJ Amsterdam
T: +31(0)20-6061870
xander.rodenburg@vroegop.nl
www.vroegop.nl

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven