Anthoinet Boks, van Woerden Flevo:

“Door de verwerking kunnen we nog meer uit ons product halen”

Tholen – Van Woerden Flevo is een familiebedrijf uit de Flevopolder dat bijna 25 jaar biologisch teelt. “Wij zijn nu de derde generatie die op de boerderij woont en werkt. In 1994 zijn mijn schoonouders overgegaan op biologische teelt. Op dat moment was dat nog 40 hectare”, vertelt Anthoinet Boks. “Vanaf 2005 zijn we ons meer gaan specialiseren in wortelen en inmiddels bewerken wij meer dan 300 hectare biologische grond. Door de schaalvergroting komen wij tegemoet aan de vraag bij onze afnemers. Onze teelten wisselen maar dit jaar telen wij wortelen, aardappelen, uien, haver, spinazie en sperziebonen.”

Sinds juli is het bedrijf begonnen aan de volgende stap: het verwerken van wortelen en aardappelen. “Het was de wens van mijn man, Stefan van Woerden, om de verwerking op te zetten, zodat je nog meer uit je product kan halen. We zijn jaren geleden begonnen met het plannen en inmiddels is het de realiteit geworden. Op deze manier kun je sneller en klantgerichter zijn door de korte lijn. Op deze lijn worden uitsluitend biologische producten verwerkt.”

“In januari 2018 is de nieuwe loods opgeleverd met een exclusieve verwerkingshal voor wortelen en aardappelen. De inrichting is logistiek zo praktisch mogelijk gemaakt: de verwerking staat op zichzelf met een aparte uitrit. Het product wordt naar binnen gevoerd via een transportband waardoor de ruimte schoon en stofvrij blijft. Wij hebben in de hal twee grote lijnen: een voor aardappelen en een voor wortelen. We hebben de mogelijkheid om te sorteren en wassen en de wortelen kunnen we ook nog polijsten en hydrokoelen. Bij het hydrokoelen gaan de wortelen via een band de hydrokoeler in, waar ze 20 minuten blijven. Dan koelt het product terug tot 4 graden in de zomer. Hierdoor blijft het product beter van kwaliteit en ook langer houdbaar. We kunnen de tijd van oogst tot verwerking beperken tot 2 uur doordat we rooien van het land en direct lossen en de wasserij in gaat.” De producten worden nu verpakt in big bags. De afzetmarkt bestaat uit verwerkers, retail en groothandels.

“We hebben relatief weinig last gehad van de droogte doordat we goed konden beregenen. We hebben in Flevoland goede mogelijkheden voor beregenen zodat we deze zomer ook een kwalitatief goed product konden telen.”

In de nieuwe loods is er ook aan andere milieu-aspecten gedacht. Anthoinet: “Achter de verwerkingsruimte hebben we een gesloten waterkringloop gerealiseerd. Water gaat 200 meter door een kanaal en waterbassin, waardoor het goed gefilterd wordt. Op deze manier verspillen we zo weinig mogelijk. Daarnaast zijn wij ook erg blij om te kunnen vermelden dat wij, drie maanden na de start, onze verwerking is gecertificeerd voor BRC Food in Grade AA. Hiermee kunnen wij voldoen aan de hoogste standaarden op het gebied van voedselveiligheid- kwaliteit en wetgeving.” Naast de investering in de verwerkingsruimte, heeft van Woerden Flevo ook een nieuwe website en huisstijl laten ontwikkelen.

Voor meer informatie:
Stefan van Woerden en Anthoinet Boks
Van Woerden Flevo
Palingweg 15
8256 PA Biddinghuizen
info@vanwoerdenflevo.nl
www.vanwoerdenflevo.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.