China: kiwibessenoogst in Handong verdubbeld

Het kiwibessenseizoen van het prefectuur Dandong is op 31 augustus officieel van start gegaan. "De opbrengst is jaar op jaar verdubbeld van 50 ton naar 100 ton," zegt Yu Wenxin van Dandong Risheng Linsheng Eco-agricultural Development Co., Ltd.

Werknemers oogsten kiwibessen

Plantage voor kiwibessen

"Er zijn verschillende belangrijke redenen voor deze plotselinge toename in opbrengst. Ten eerste bevindt onze plantage voor kiwibessen zich in een kleine vallei in Dandong, dat aan vier zijdes wordt omringd door bergen. Dit zorgde voor natuurlijke bescherming tegen de plotselinge koudegolven en het koude weer dat daar op volgde in de periode van april tot juni van dit jaar. De bergen beperken ook de invloed van ongedierte. Ten tweede hebben we in de afgelopen zes of zeven jaar veel tijd en werk gestoken in het beschermen en verbeteren van de omgeving. Hierdoor hebben we optimale omstandigheden verkregen voor de teelt van onze kiwibessen."

"De kiwibessensector van China is nog relatief nieuw in vergelijking met andere AGF-sectoren. Niet alleen zijn consumenten nog te weinig op de hoogte van deze fruitsoort, maar ook weten fruithandelaren nog weinig af van kiwibessen. Daarbij is de distributie vanuit de teeltgebieden nogal versnipperd. De grootste teeltgebieden voor kiwibessen bevinden zich in Ya'an, Sichuan en in Dandong, Liaoning. De opbrengst in Dandong is groter dan dan die van Ya'an. Wat ons betreft vormt de kiwibessenteelt van Ya'an voor ons geen enkele concurrentie. Dit komt vooral omdat de plantages in Ya'an buitenlandse rassen telen. Deze verschillen met onze Chinese kiwibessen qua kleur en smaak. Bovendien komt de oogsten van Ya'an en Dandong in verschillende delen van het jaar op de markt."

Producten waar kiwibessen in zijn verwerkt

"Een van de voordelen die wij hebben tegenover andere bedrijven in de sector voor kiwibessen is hoe wij de teelt, verwerking en marketing hebben geïntegreerd. We zijn in staat om volledige controle over onze eigen kwaliteit te houden. De kiwibessen van de beste kwaliteit worden als vers fruit in supermarkten afgezet. Kiwi's van mindere kwaliteit worden verwerkt tot jam of sap en worden als zodanig in heel China en in het buitenland op de markt gezet."

"Producten waar kiwibessen in verwerkt zijn, zijn in de afgelopen twee jaar steeds populairder onder consumenten geworden. Dit komt met name omdat kiwibessen een groene fruitsoort zijn en de producten waarin ze worden verwerkt ook groen worden. Dit is met name goed te zien bij producten zoals groene cakejes. Andere fruitsoorten hebben dit effect niet. Kiwi's worden bijvoorbeeld geel tijdens het verwerken. Avocado's krijgen na verwerking een vreselijke geur. Ongeveer 40% van onze producten op basis van kiwibessen worden geleverd aan restaurants in China, terwijl ongeveer 60% naar Japan wordt geëxporteerd."


Biologische kiwibessen

"Er zijn op dit moment erg weinig plantages voor kiwibessen in China, die grote volumes kunnen oogsten. De meeste plantages telen zaailingen, die vervolgens worden afgezet. Dat betekent dat het aantal kiwibesbomen wel toe blijft nemen. Sommige telers oogsten kiwibessen vroeg, zodat ze eerder de markt op kunnen komen en hun marktaandeel kunnen vergroten. Dit zorgt er echter alleen maar voor dat het volume aan kiwibessen van slechte kwaliteit op de markt groter wordt. Hierdoor krijgen consumenten een verkeerde indruk, wat de ontwikkeling van de markt alleen maar beschadigd. Wij zijn van mening dat de Chinese sector voor kiwibessen kan verbeteren door een grootschalige standaardisering. Alleen dan zal de markt zich kunnen ontwikkelen."

Yu Wenxin

Bedrijfsnaam: Dandong Risheng Linsheng Eco-agricultural Development Co., Ltd.
http://www.rslny.com
Telefoon: +86 138 4159 8855 
Telefoon: +86 188 4150 1117 
E-mail: 1062221942@QQ.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.