'Baby' avocado's van de Hass variëteit, het ras dat vooral in Malaga geteeld wordt, zijn twee keer zo klein als normale avocado's. Ze zijn echter rijker van smaak, zoeter en romiger.
Liefhebbers van avocado gebruiken soms maar een paar plakjes van het fruit, bijvoorbeeld voor een salade of sandwich. De mini variëteit is dan ideaal. Met een grote avocado gebeurt het namelijk vaak dat je de helft in de koelkast moet bewaren en dan wordt het fruit binnen een paar uur bruin. Met de mini-avocado (of 'baby avocado') kan dit gezonde fruit in kleine hoeveelheden gegeten worden.
Volgens Iñaki Hormaza, onderzoeker van La Mayora, Instituut van Subtropische en Mediterrane Tuinbouw (IHSM), zijn de mini-avocado's niet afkomstig van speciale bomen, maar gaat het om fruit met kleine maten van dezelfde variëteit.
Volgens Juan Antonio Reyes, directeur van Frutas Reyes Gutiérrez, wordt de mini-avocado vooral bestemd voor Frankrijk en in het bijzonder voor de fijnproeversmarkt, waar vaak goed betaald wordt. Hij zegt echter dat de teelt ervan niet erg omvangrijk is. Volgens Reyes verbouwen telers liever grotere avocado's, simpelweg omdat ze daar betere prijzen voor krijgen. Ondanks dat geeft hij ook aan dat er onder consumenten wel belangstelling is voor de baby-avocado.
Bron: diariosur.es