Danny Deen, Denimpex:

"Europa moet meer betalen als ze Brazil-druiven willen blijven eten"

Denimpex, die reeds meer dan 10 jaar druiven uit Brazilië importeert, heeft deze week de eerste containers ontvangen. "De kwaliteit van de druiven is excellent, we zijn ook te spreken over de smaak, maat en kleur. Het seizoen is ongeveer twee a drie weken later van start gegaan. Naar verwachting zullen de hoeveelheden dramatisch tegenvallen", vertelt Danny Deen. "Dit heeft te maken met de goede lokale markt, de wisselkoers ten opzichte van de euro en reaal en de vraag vanuit Amerika.""In vergelijking met het voorgaande seizoen zal er ongeveer 30% minder aanvoer komen. Dit jaar zijn er ook hogere productie- en zeevrachtkosten die gestegen zijn met 25% ten opzichte van vorig seizoen." Denimpex verwacht daardoor dat deze reducering in aanvoer conform zal zijn met de uiteindelijke verkoopprijs. "Deze zal aanzienlijk hoger moeten liggen willen wij als Europa de Braziliaanse druiven blijven consumeren. De consumptie van druiven in Brazilië zal ieder jaar toenemen. De consumenten daar worden steeds modaler door de stijgende economie.""Wat wij ons in Europa zullen moeten gaan realiseren als importeurs en AGF-inkopers dat bepaalde werelddelen zoals Brazilië, China en Zuid-Amerika zich meer gaan richten op de lokale markten. Ook leggen ze de focus steeds meer op Aziatische afzetmarkten die steeds meer koopkracht krijgen en waar ze makkelijker de producten kunnen afzetten. Certificeringen zijn vaak te duur voor kleinere telers/exporteurs die hun producten lokaal veel beter af kunnen zetten zonder de strenge eisen van Europa."

Pomelo’s uit China

Denimpex die reeds in 2000 met Pomelo import startte, ziet eigenlijk het zelfde fenomeen als met de druiven vanuit Brazilië. "Hier zien we alleen dat de kleinere telers hun pomelo's niet meer oogsten omdat ze niet aan de MRL-eisen kunnen voldoen die bepaalde landen/supermarktorganisaties eisen. De lokale markt betaalt goede prijzen voor grotere pomelo’s. Door mindere weersomstandigheden is de teelt dit seizoen zo goed verlopen en de pomelo's zijn minder geschikt voor lokale en exportmarkten. Er zal dit jaar ongeveer 20% minder geoogst worden. De eerste aankomsten zijn reeds aangekomen en van uitstekende kwaliteit en de verkoop verloopt naar wens", besluit hij.

Voor meer informatie:
Danny Deen
Denimpex
St. Antoniesbreestraat 10
1011 HB Amsterdam
Tel.: (020) 624 63 90
Fax: (020) 622 54 48

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.