Chili: De vijf snelstgroeiende producten

Het gezamenlijke areaal van olijf- en walnootbomen, kersen, blauwe bessen en hazelnoten, de vijf snelstgroeiende gewassen in het afgelopen decennium, beslaat 62.000 ha. Dit is hetzelfde areaal als Chileense tafeldruiven alleen al beslaan.

Alternatieve producten stegen het meest in areaal: van 57% voor kersen tot 117% voor blauwe bessen. Toch blijven tafeldruiven, avocado's, appelen, perziken, nectarines en pruimen, die samen 55% van het beplante areaal beslaan, de belangrijkste Chileense fruitsoorten

Een van de redenen waarom telers nieuwe producten zijn gaan telen, is het feit dat de prijs voor tafeldruiven al jarenlang stabiel is, terwijl productie- en arbeidskosten zijn gestegen. "Mensen veranderen op zoek naar goedkopere alternatieven. Het planten van tafeldruiven kost tweemaal zo veel als het planten van kersen. Alleen al wat betreft arbeidskosten is de teelt van druiven viermaal zo duur," aldus Cristián Allendes, president van Fedefruta. 

"Het vermogen om het assortiment fruit te verbreden weerspiegelt de efficiëntie van de Chileense telers die altijd investeren in wat de markt vraagt," aldus Luis Mayol, minister van Landbouw. Maar er zijn ook beperkingen volgens Ema Budinich van SNA: "Het verlies aan concurrentievermogen dat de telers ervaren, veroorzaakt door de zwakke positie van de dollar, schaadt de dynamiek van de sector."

Ook waterschaarste kan diversificatie schaden. De regering meldde dat het irrigatieseizoen 2012/13 zwaar zal worden en dat er 23% minder water voor de landbouw zal zijn. De groei van gewassen die veel irrigatie nodig hebben, zoals blauwe bessen, zal mogelijk gereduceerd worden. De regio's Coquimbo en Valpraíso, waar voornamelijk avocado en citrus wordt geteeld, zullen het meest beïnvloed worden. In deze regio's bevindt zich 26% van het totale areaal van het land.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.