Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jaarlijks rapport van de Europese Commissie

2011 slecht jaar voor AGF-teelt en handel

De Europese landbouwsector zal zich 2011 herinneren als een verschrikkelijk jaar. De EHEC-crisis, grote en vroege oogsten vanwege het warme weer en overlappende seizoenen zorgden voor veel moeilijkheden in de sector. De prijzen zakten zelfs nog lager dan de slechte prijzen van 2009, zo bevestigt de Europese Commissie in haar recentelijk gepubliceerde statistieke rapport over de EU-landbouw in 2011. 

Het rapport documenteert de ontwikkelingen in de verschillende productiegebieden van de Europese landbouw. Zelfs voor de EHEC-crisis lagen de groenteprijzen al 25% lager dan gedurende de zelfde periode in 2010. De extreme daling in de verkoop van komkommers, tomaten en salade door de angst voor de EHEC-bacterie zorgde er, samen met het Russische importembargo dat een paar weken aanhield, voor dat de situatie op de markt nog verder verslechterde. 

Tomaten werden 40% goedkoper dan in dezelfde periode in 2010. 'De slechte weersomstandigheden gedurende de zomer en de algemene economische situatie hielpen ook niet bij het verbeteren van de verkoopcijfers', zo schrijven de experts van de Algemene Directie Landbouw. Tenslotte bleven ook de aardappelprijzen relatief laag vanwege een toenemende productie in de Europese Unie.

Deel van het groentenoverschot zou naar derdewereldlanden kunnen worden geƫxporteerd. De export van tomaten steeg met 26% in vergelijking met 2010, komkommers met 29% en aardappelen met 132%. Volgens de Europese Commissie werd er een recordaantal aardappelen aan Rusland geleverd.

Publicatiedatum: