Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Export Poolse appelen naar China stelt teleur

China werd als het beloofde land voor Poolse appelexporteurs gezien. Op deze markt zouden zij hun overschot aan appelen na de Russische boycot kwijt kunnen. Ook werd deze markt beschouwd als een aanjager voor investeringen en ontwikkelingen in de sector maar achteraf blijkt dit niet zo te zijn. 

"In het seizoen 2016-2017 bedroeg de appelexport naar China iets meer dan 1.000 ton. Het jaar daarna, van juli 2017 tot juni 2018, daalde export naar een verwaarloosbare 6,5 ton. Gezien de promotie-activiteiten in China en de enorme energie die gestoken is in het openen van deze markt, is dit een zeer teleurstellend resultaat," vertelt Mariusz Dziwulksi, deskundige van de PKO Bank. 

Het consortium Appolonia stond in de spotlight toen het in 2016 een intentieovereenkomst tekende met het China-Poland Trading Platform voor de export van appelen naar China. Het vooruitzicht was om jaarlijks zo'n 40.000 appelen met een waarde van €34 tot €43 miljoen te exporteren, het grootste contract ooit in de geschiedenis van de Poolse fruitsector. Later werd er een andere historische overeenkomst voor de Poolse appelsector getekend met de Chinese fruitimporteur Chongqing Jinguoyuan Trading maar de volumes die uiteindelijk verladen werden, bleven ver beneden verwachting. 

Przemysław Błądek, directielid van Appolonia, legt uit dat de export vanwege formaliteiten geen doorgang kon vinden. "In het seizoen 2016-2017 hebben we zo'n 700 ton naar China geëxporteerd maar afgelopen seizoen zaten we met handen gebonden als gevolg van een formeel probleem. Het Chinese instituut dat het protocol had ondertekend, was veranderd waardoor de benodigde fytosanitaire certificaten niet konden worden afgegeven. We verkopen nu grotere volumes aan Vietnam en Bangladesh en laten China even voor wat het is."

Dit seizoen zou volgens deskundigen weleens interessant kunnen worden omdat China getroffen is door vorst. Volgens sommige ramingen zal de appeloogst in het land meer dan 30% kleiner zijn, waardoor het elders appelen en concentraat in zal moeten kopen. Ook zal het land minder exporteren, dus ook al kan Polen haar appelen niet afzetten in China zal het land mogelijk wel een stukje van het Chinese aandeel op de internationale appelmarkt weg kunnen kapen.

Bron: pb.pl
Publicatiedatum: