Teelt van steenfruit wint geleidelijk aan betekenis in bolwerk van de appelteelt

"Sinds dit seizoen perziken en nectarines uit de regio Bodensee"

De Duitse regio Bodensee hoort al vele jaren tot de belangrijkste teeltgebieden van de Duitse appelbranche: jaarlijks teelt men hier tonnen hardfruit dat via de daar gevestigde afzetcoöperaties wordt afgezet. Maar sinds enkele jaren vindt er een geleidelijke maar interessante ontwikkeling plaats: er zijn namelijk steeds meer telers die zich op de teelt van steenfruit specialiseren. Niet alleen kersen en pruimen gedijen bijzonder goed aan de oever van de Bodensee, ook abrikozen, nectarines en (Weinberg)perziken worden reeds op de lokale markt aangeboden.


De 24H-automaat wordt sinds dit seizoen niet alleen met appelen en Presenta-pruimen gevuld, maar ook met perziken en nectarines.

Omslag
Voor de meerderheid van de telers aan de Bodensee begint nu langzaam het hoogseizoen, want vanaf augustus gaat zoals gewoonlijk de appeloogst van start. Ook voor Heinz Martin van het gelijknamige fruitteeltbedrijf was de appel vele jaren met afstand het hoofdproduct. Na de bacheloropleiding 'Horticulture' van zoon Alexander en vanwege de toenemende concurrentie van buitenlandse telers is de ervaren teler twee jaar geleden volledig overgestapt met zijn bedrijf. Sindsdien heeft hij een gemengde plantage met onder andere kersen, aroniabessen, pruimen en zelfs nectarines en perziken. "Twee jaar geleden hebben we op circa één hectare ronde perziken, Weinbergperziken en nectarines geplant. Vanwege de vorst konden we afgelopen jaar niet oogsten, maar dit seizoen hebben we de eerste perziken reeds verkocht. Vooral de platte Weinbergperziken lopen bijzonder goed'', schetst Heinz de situatie.


Een kijkje in de plantage waar sinds vijftien jaar gebruik gemaakt wordt van beschermende folie. Ook abrikozen worden op grote schaal in folietunnels geteeld.

Beschermende maatregelen
Terwijl hij zijn hardfruit nog steeds via de lokale afzetcoöperatie verkoopt, koopt de consument zijn steenfruit ofwel direct op het erf uit een 24H-automaat of via lokale doorverkopers. "De lokaliteit is duidelijk ons sterke punt'', aldus Heinz. "Doordat we jaarlijks als laatste met het steenfruitseizoen beginnen, kunnen we uiteindelijk betere prijzen behalen. Aangezien we onze plantage al sinds vijftien jaar met moderne folie beschermen, kunnen we het fruit ook bij de huidige hitte beter laten rijpen. Ons doel is namelijk om de klanten maximale kwaliteit aan te bieden. Volgens de huidige vooruitzichten kunnen we de platte perziken nog circa twee weken oogsten. De perziken met rood vruchtvlees kunnen we daarentegen nog tot eind september verkopen.''


Perziken tijdens de teeltfase

Differentiëring
Desalniettemin blijven de nectarines en perziken volgens Heinz en Alexander voorlopig nog een nicheproduct aangezien er slechts een paar lokale aanbieders zijn en de meerderheid van de lokale telers zich nog steeds op appelen specialiseert. Martin Obst Gbr. zet echter ook in de komende jaren in op differentiëring en staat op het punt om de teelt van nieuwe soorten te testen. "We willen altijd een stap vooruit blijven.''

Verdere informatie:
Martin Obst GbR
GF: Heinz und Alexander Martin
Wolfzennen 5
88097 Eriskirch
Fon: +49 1713048312
Fax: +49 (0) 7541 981888

Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven