Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Verwachte daling van 15 % in volumes steenfruit

Kersenseizoen Zaragoza begint met 15 dagen vertraging

De instabiele weersomstandigheden hebben in Aragón, evenals in andere teeltzones in Spanje, een aanzienlijke vertraging van de oogst van kers en steenfruit veroorzaakt. Het gaat om een vertraging van 15 dagen ten opzichte van het vorige seizoen. Ook is er sprake van een daling van ongeveer 15 % van de opbrengsten van steenfruit.



"We zijn net begonnen met de kersenoogst, vijftien dagen later dan gebruikelijk, hoewel we dit jaar een goede oogst hebben vergeleken met de slechte oogst van vorig jaar", vertelt Sergio Alonso, van de commerciële afdeling van coöperatie Cosanse in Zaragoza. "Op dit moment is er, vanwege de vertraging in andere Spaanse regio's, niet veel product beschikbaar op de markt en de prijzen zijn hoog. Deze zullen zich echter aanpassen naarmate de oogst vordert en die zal in heel Spanje goed zijn qua kilo's", voegt hij toe. Het kersenseizoen van de coöperatie zal ongeveer twee maanden duren.



Met betrekking tot steenfruit zegt Sergio Alonso: "We verwachten een vertraging van ongeveer vijftien dagen voor alle soorten steenfruit, hoewel dit enigszins kan variëren, afhankelijk van het weer tot het moment van de oogst".

"Met een afname van de volumes van rond de 15 % verwachten we dat er minder druk zal zijn op de markten en dat de afzet vloeiender zal verlopen. We hebben betere vooruitzichten voor dit seizoen ten opzichte van het vorige, dat werkelijk rampzalig was. Vanuit alle delen van de sector zijn we begonnen met strategieën voor de promotie van de consumptie in Spanje. We begrijpen namelijk niet hoe het komt dat Spanje, een land dat het fruit zelf teelt, slechts een jaarlijkse consumptie van 4 kilo per hoofd van de bevolking heeft, terwijl dit in Italië op 18 kilo ligt".



Vooruitzichten van Cosanse per soort:
Wat betreft abrikoos verwacht de coöperatie half juni, met een beetje vertraging, te beginnen met een goede oogst en de inwerkingtreding van jonge plantages.

In het geval van pruimen zal er sprake zijn van een daling van de oogst van tussen de 20 % en 30 %, als gevolg van een middelmatige vruchtzetting.

De oogst van nectarine en perzik zal ook kleiner zijn dan in het vorige jaar, dat een recordjaar was. De kosten voor uitdunning waren lager, aangezien er minder bloesem was. "We verwachten betere maten en in combinatie met de lagere oogstraming vertrouwen we erop dat dit zich zal vertalen in een hogere winstgevendheid voor onze partners", geeft Sergio Alonso aan.

Voor paraguayo's is er een normale oogst op komst, zij het met lagere uitdunningskosten en betere maten.


Voor meer informatie:
Sergio Alonso Zaragoza
Sociedad Cooperativa Agraria San Sebastián (COSANSE)
T: +34 976600050
admincosanse@cosanse.com
www.cosanse.com
Publicatiedatum: