Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mark Vernooij, Urfruit:

"Kwalitatief uitdagend hardfruitjaar met goede prijzen"

Tholen - "De vorst, die we vorig jaar rond deze tijd hebben gehad, heeft duidelijk zijn sporen nagelaten zowel op het gebied van de prijsvorming als in de kwaliteit van een groot gedeelte van de partijen. De verschillen in prijs per teler zijn al lang niet meer zo groot geweest. De bedrijven, die volledig zijn voorzien van beregeningsinstallaties, komen dit jaar beduidend beter uit de bus. Bij deze bedrijven zijn de volumes ten opzichte van het prijsniveau tevredenstellend. Echter is er dit jaar ook een grote groep waarbij de gunstigere prijs het verlies aan kilo's niet heeft kunnen compenseren", constateert Mark Vernooij van Urfruit uit Vorden.



"De afzet verloopt goed, maar het blijft het een uitdaging om de klanten het verschil in kwaliteit goed uit te leggen. Aan een topproduct hangt nu eenmaal een ander prijskaartje. Op de vrije markt rommelt het wat op het moment, met name op het gebied van de klasse 2. Voor veel partijen, bij zowel appelen als peren, is het nu tijd om hun product af te zetten. Dit resulteert soms in wat prijsdruk. Aan de andere kant moeten we blij zijn als de markt begin mei verwijderd is van de partijen met een verhaaltje. Deze partijen ogen in de cel nog redelijk maar hebben een uitstalleven wat ver beneden peil ligt. Wanneer je kijkt naar het huidige prijsniveau, is het eigenlijk onverantwoord met zulke partijen nog verdere risico's te nemen", zegt Mark.

"De voorraden in Nederland liggen onder het niveau van voorgaande jaren voor zowel de appelen als peren, daar waar de afzet per maand min of meer gelijk is (bij appelen ligt de afzet iets lager). Dit zou betekenen dat er wellicht een lichtpuntje is aan het einde van de tunnel. Echter is gedurende dit seizoen meerdere malen naar voren gekomen dat het uitstalleven korter is in vergelijking tot andere jaren. Misschien zijn we dit jaar wel blij als we wat eerder 'klaar' zijn dan in andere jaren. Een extra prijsstijging is altijd wenselijk. Resulteert dit echter in een stevige stijging van het uitvalspercentage, dan zul je er per saldo niet veel mee opschieten."



De exporteur besluit met een tip: "Einde deze week verwachten we dat de Conference in volle bloei staat. Zoals de vlag er nu bij hangt bij ons teeltbedrijf zijn we optimistisch over de verwachte productie van volgend seizoen. Wanneer je tijd hebt en er is een boomgaard in de buurt, is het dit weekend super om te wandelen of fietsen langs de boomgaarden!"

Voor meer informatie:
Mark Vernooij
Urfruit
Hof van Kettelerij 20
7251 DS Vorden
T. +31 (0)575 472 473
m.vernooij@urfruit.nl
www.urfruit.nl