Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aandeelhouders Zespri stemmen voor verandering

Veranderingen aan de statuten van Zespri werden gesteund door meer dan 75 procent van de aandeelhouders tijdens een speciale vergadering afgelopen woensdag in Mount Maunganui, waarvan de definitieve resultaten nu bekend zijn. De nieuwe resoluties implementeren een aantal veranderingen die volgen uit recente consultaties in de sector. 

Zespri voorzitter Peter McBride legde de nieuwe grondregels verder uit en besprak het probleem van een groeiende afstand in de uitlijning tussen telers die kiwi's leveren aan Zespri en aan de aandeelhouders. "Een groot aantal Nieuw-Zeelandse kiwitelers heeft zelf geen aandelen in Zespri en 18 miljoen aandelen zijn in handen van mensen die de kiwisector zelf verlaten hebben," aldus McBride.


 
De nieuwe regels stellen een maximum aantal aandelen van 4 voor elke geproduceerde tray en introduceert beperkingen op dividend uitkeringen aan aandeelhouders die geen kiwi telen. "Zonder deze maatregelen bestaat het risico dat met de tijd het eigenaarschap van Zespri steeds verder van de huidige Zespri-telers vandaan zou bewegen en de stabiliteit van onze structuur zou ondergraven."

McBride zegt dat aandeelhouders gestemd hebben om gebruik te maken van een uniek belangrijk moment voor de kiwiteelt in Nieuw Zeeland. "Deze steun aan verandering reflecteert de saamhorigheid in onze sector en een gemeenschappelijk belang onder telers en voormalige telers om de sector te zien bloeien. De maatregelen vragen om veel goede wil, maar uiteindelijk steunen ze de mogelijkheden voor Zespri om sterke en duurzame waarde te bieden aan kiwitelers en aandeelhouders op de lange termijn. Het is een fantastische erfenis voor de volgende generatie in onze sector."

Een andere stap om de afstemming tussen beide groepen te verbeteren is een speciaal programma voor het uitbrengen en terugkopen van aandelen. Dit werd gesteund door een resolutie van aandeelhouders en staat gepland voor de tweede helft van dit jaar. Het zal gebaseerd zijn op een onafhankelijke waardebeoordeling en aandelen aanbieden aan telers zonder aandelen of met minder aandelen waarop ze volgens de nieuwe criteria recht zouden hebben. Een terugkoop aanbieding zal uitgebracht worden aan telers zonder kiwi en aandeelhouders die meer aandelen bezitten dan dat door de nieuwe richtlijnen gerechtvaardigd is. 

De veranderingen aan de Zespri statuten volgen een lange periode van overleg met telers van bijna vijf jaar. Er was een telersreferendum in 2015 met de hoogste opkomst in een tuinbouwgerelateerd referendum in de recente geschiedenis, gevolgd door wijzigingen in de Kiwifruit Export Regulations vorig jaar.

"Er zijn verschillende standpunten en posities van aandeelhouders in onze sector en we zijn gecommitteerd geweest aan een eerlijk proces, met respect voor alle aandeelhouders," aldus McBride. "De veranderingen zullen doorgevoerd worden over een periode van een aantal jaren, met een behoorlijke transitieperiode. De stappen die we vandaag gezet hebben, zullen ons helpen om duurzame welvaart te brengen aan de kiwitelers in Nieuw Zeeland, aan de kiwisector in bredere zin en aan de gemeenschappen die afhankelijk zijn van onze sector."


Voor meer informatie:
Rachel Lynch
Zespri International Limited
Tel: +64 7 572 7757
rachel.lynch@zespri.com