Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Geert de Weert niet verrast over stijgende omzet

"Aankoop framboos is geen teleurstelling meer"

Tholen - De afzet van zachtfruit heeft het afgelopen jaareen flinke stijging gekend, zo blijkt uit cijfers van het GroentenFruit Huis. Vooralde afzet van frambozen nam een vlucht in 2017. De retailafzet steeg metruim 35% ten opzichte van 2016.

Deze groei komt voor veredelaar en ontwikkelaar van nieuweframbozenrassen, Geert de Weert, niet geheel als een verrassing. "15 jaargeleden zijn Wim en ik begonnen met het veredelen van frambozenrassen. Ons doel was om een ras teontwikkelen dat door kwekers en consumenten gewaardeerd wordt. Met ons bedrijfAdvanced Berry Breeding hebben we al een aantal succesvolle vrije rassen op de markt gebrachtwaaronder de succesvolle Kwanza en anderen zoals Imara, Jambo, Kweli, Mapema,Rafiki, Shani en Wengi. Voor de Nederlandse markt is de Kwanza het meestgeliefd bij telers vanwege zijn grote vruchten, hoge opbrengst en snelleplukmogelijkheid. Met de oudere rassen zoals de Tulameen konden de plukkers 3 à 4kilogram frambozen per uur plukken. De Kwanza is ontwikkeld om onder meerminder arbeidsintensief te zijn en dit is dan ook gelukt met zijn gemiddeldevan 6 à 7 kilogram per uur. Hierdoor kunnen telers de kostprijs lager houdenwaardoor automatische de prijzen voor consumenten dalen."


Nel en Geert de Weert

Volgens Geert is de prijs niet de enige factor van destijgende afzet van frambozen. "Een grote groep consumenten heeft eenaantal jaren geleden ook frambozen gekocht en heeft hier slechte ervaringen meedoordat het zachte vruchten waren die niet lang bewaard konden worden. Deconsument heeft de afgelopen twee jaar wel meer vertrouwen gekregen van dit fruit, omdat de smaak, kwaliteit en shelf-life met sprongen omhoog isgegaan. Aankoop is bijna geen teleurstelling meer en ze zijn nu jaarrondverkrijgbaar. De gezondheidsfactor heeft ook zijn steentje bijgedragen aan dezestijging in de verkoop. Ongeveer 8 jaar geleden was de omzet van frambozen bijVeiling Zaltbommel een kleine honderdduizendeuro, te weinig om apart te vermelden. Afgelopen jaar was de omzet ruim6 miljoen euro. Aan deze cijfers kun je opmaken hoeveel groei de frambozen hebbendoorgemaakt. Dit komt puur doordat er nu een goed en bruikbaar ras is dattelers kunnen kweken."


De sleutel van een succesvolle frambozenteelt ligt nogsteeds bij het regelen van de afzet en de afnemer op de hoogte stellen vanoogst die wordt verwacht voordat het wordt geoogst. "Als de afnemer op dehoogte is, kan er alvast een bestemming voor het fruit worden geregeld voordatze binnen zijn. Dit is bevorderlijk voor de doorstroming en daardoor ook goedvoor de kwaliteit van het fruit. Met ons bedrijf hebben we ook een oogstlocatie in Tanzania zodat wij onze afnemers jaarrond kunnen voorzien van verse frambozen. Zodra deze zijn geoogst, zijn ze voor 12:00 uur de volgende dagaangekomen bij onze afnemer in Breda. Ook bij de Nederlandse oogst zijn de frambozen rond het middaguur bij onze afnemer. Ondanks de afstand zit er quadoorstroming weinig verschil in. Dit komt omdat wij de afzet al hebben geregeldvoordat we beginnen met oogsten en dit waardeert de afnemer."

Grote verschillen in prijzen komen de laatste jaren ookminder voor. "In de maand mei barst het seizoen altijd los en zag je deprijzen dalen naar 2 à 3 euro per kilogram. Als er daarna even weinig aanvoerwas, zag je de prijzen stijgen naar 20 euro per kilogram. Deze extremeverschillen zijn wel stabieler geworden en dat is positief voor de teler.Op dit moment zijn de prijzen op een goed niveau en zijn de prijzen bij eengroot aanbod rond de 5 à 6 euro per kilogram en bij een lager aanbod rond de 12 à 13 euro per kilogram. Door de constante aanvoer bij afnemers en supermarktkunnen er stabielere prijzen worden uitgekeerd."

Voor meer informatie over Frambozenrassen:
Advanced Berry Breeding

Achterweg 58a
1424 PR De Kwakel
T: +31 683527768
E: info@abbreeding.nl
W: www.abbreeding.nl

Voor overige informatie:
Kwekerij de Westerbouwing
Veilingweg 2
5328 JB, Rossum
T: +31 418512092
E: info@kwekerijdewesterbouwing.nl
W: www.kwekerijdewesterbouwing.nl