Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Recordprijzen voor Spaanse appelen

Met de lage appelproductie in Europa dit jaar is het evenwicht tussen vraag en aanbod uit balans. De landen die wel over appelen beschikken, profiteren hiervan en kunnen ze tegen betere prijzen afzetten. Een van die landen is Spanje, die ongeveer net zo veel appelen heeft als vorig jaar.



Spaanse telers en exporteurs, vooral diegenen die hun appelen in bulk afzetten, krijgen dit seizoen aanzienlijk hogere prijzen. Er worden recordprijzen betaald voor het ras Golden. Over het algemeen worden alle rassen voor goede prijzen afgezet, vooral de grote maten.

''We begonnen de appelen af te zetten in augustus tegen vergelijkbare prijzen als vorig jaar, maar in die maanden die volgden is de prijs gaan stijgen'', vertelt Miquel Roig, algemeen directeur van Fructícola Empordà. "Het ras waar het meeste prijsverschil te merken is, is de Golden. Omdat ze klasse 1 zijn en goede maten hebben, bereiken de bulkprijzen deze week 70 eurocent per kilo. Dit is vooral te danken aan het gebrek aan appelen in Italië, die in andere jaren altijd Golden-appelen in overvloed heeft. Italië koopt nu veel Spaanse Goldens op, om ze te verpakken en op hun eigen markt af te zetten.''



In Spanje is gewoonlijk een van de twee geconsumeerde appelen geïmporteerd, vooral uit Italië. ''In een jaar zoals dit kunnen we het marktaandeel op de nationale markt terugwinnen. We kunnen aan onze klanten laten zien dat de Spaanse appel, hoewel hiervoor niet veel reclame wordt gemaakt, een vergelijkbare of zelfs betere smaak heeft dan de Italiaanse appels'', zegt Miquel Roig. ''We hopen dat het komende jaar ook zo gaat", voegt hij eraan toe.

Er wordt verwacht dat tegen het einde van het seizoen de voorraden volledig op zullen zijn. "Met deze prijzen zullen de telers hun opbrengsten snel op de markt brengen, zodat ze bij het begin van de volgende oogst volledig lege voorraadkamers zullen hebben." Het zou kunnen zijn dat, gezien het gebrek aan teelt dit jaar en het feit dat de bomen een jaar rust hebben gehad, er volgend seizoen een zeer grote oogst in Europa zal zijn. Als er geen ongunstige weersomstandigheden komen, dan zullen de prijzen weer zakken naar hun gemiddelde parameters.''


Miquel Roig en Jordi Sáez van Fructícola Empordà op de Fruit Logistica 2018.

Het bedrijf heeft een hoofdkantoor in Sant Pere Pescador, Girona, en zet het grootste gedeelte van hun oogst af op de lokale markt. De 20% die ze exporteren gaat vooral naar het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Amerika en Afrika. ''Het afgelopen jaar hebben we een aantal ladingen verzonden naar de Indiase markt, maar dat hebben we dit jaar niet gedaan, omdat er minder appelen beschikbaar waren in Europa.''


Voor meer informatie:
Miquel Roig
Fructícola Empordà
Dr. Narcís de Ciurana, 12
Sant Pere Pescador. Girona.
T: + 34 972520000
mroig@empordasl.com
www.fructicolaemporda.cat




Publicatiedatum: