Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw-Zeelandse boysenbessen nog nooit zo vroeg geplukt

Boysenberries New Zealand heeft haar oogst eerder dan normaal beëindigd dit jaar en de volumes zijn zo'n 20% hoger dan die van het vorige seizoen. 

Directeur Julian Raine legt uit dat de vroege start van het seizoen te danken was aan de warme en droge omstandigheden in het late voorjaar en gedurende de zomer. 

"Normaal gesproken beginnen we rond 15 december maar dit jaar zijn we 10 dagen eerder gestart en dat is een record," vertelt hij. "We hebben dit seizoen dus in januari nog maar een paar dagen gehad en dat is zeer ongebruikelijk. Over het algemeen hadden we een prima oogst."



Hij vertelt dat de hitte en de late regenval van vorig jaar en de stormen die het noorden van het land in januari teisterden geen nadelig effect op de oogst hebben gehad. 

"Hoewel er vanwege de hitte en droogte waterbeperkingen ingevoerd werden in de periode voor en tijdens de oogst, waren onze volumes toch hoger dan vorig seizoen, wat een mager seizoen was. Nu lijkt de oogst het tienjarig gemiddelde aardig te benaderen," vervolgt Raine. 

Boysenberries New Zealand is een coöperatie die al 27 jaar bestaat en de meerderheid van de boysenbessenproducenten in het land vertegenwoordigt. De coöperatie in gevestigd in Nelson en haar telers bevinden zich in een gebied dat zich uitstrekt van Richmond op de Waimea Plains tot aan Motueka. Het bedrijf verkoopt hoofdzakelijk boysenbessenproducten. 

"Wij verkopen niet aan de versmarkt maar een aantal van onze telers doet dat wel," vertelt Raine. "Het fruit is zeer bederfelijk een blijft maar een paar dagen goed. De meeste verse verkoop vindt plaats bij de telers aan huis. Het vervoeren van het fruit is moeilijk omdat boysenbessen niet goed bestand zijn tegen transport omdat zij dan gaan 'bloeden'. Het zou hetzelfde zijn als rijpe geschilde sinaasappelen proberen te vervoeren."

De nadruk ligt daarom vooral op de verwerking en Raine vertelt dat boysenbessen zeer populair zijn op de lokale markt, waar het bedrijf boysenbesconcentraat en -puree (met of zonder pitten) verkoopt zowel blokgevroren als in poedervorm. 

"De smaak is erg populair voor ijs- en zuivelproducten," legt hij uit. "Het is één van de bestverkochte smaken op zowel de yoghurt- als ijsmarkt en is al tientallen jaren lang één van de meest favoriete ijssmaken. Naast zuivel worden de boysenbessen ook verwerkt tot jams en sappen. In dranken wordt het fruit wordt vaak gecombineerd met het minder dure appelsap. De smaak van boysenbessen is zeer dorstlessend en mensen zijn er dol op. Onze uitdaging is om dit succes ook op andere markten kopiëren. We leveren een nicheproduct met een unieke smaak en kleur."



Boysenberries New Zealand levert behalve aan de binnenlandse markt ook nog aan negen verschillende landen, waaronder Australië en landen in Azië, het Midden-Oosten en Europa. Eén van de grootste aanjagers van de vraag zijn volgens Raine de gezondheidsvoordelen die het product te bieden heeft.

"Afgezien van de goede smaak, is het fruit in Azië ook erg in trek vanwege haar heilzame werking op de longgezondheid. Men heeft hier ontdekt dat boysenbessen, als ze in de juiste hoeveelheden en vorm worden gegeten, eventuele schade aan de longen kunnen herstellen. Ook in Europa en het Midden-Oosten groeit de populariteit van deze bes en in Azië is de belangstelling vanwege het effect op de longen groot. Men wil deze eigenschap van de boysenbes hier graag verder onderzoeken."



Voor meer informatie:
Julian Raine
Boysenberries New Zealand
Phone: +64 3 547 5938
Publicatiedatum: