Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lagere volumes uit Zuid-Afrika minimaliseren prijsschommelingen; druivenprijzen 15% tot 20% hoger dan vorig jaar

Stabiele druivenprijzen in Europa na feestdagen

Na de Kerst zijn de prijzen voor Zuid-Afrikaanse druiven op de Europese markt stabiel gebleven. De prijzen blijven in stand dankzij de lagere aanvoer waardoor zij hoger zijn dan gebruikelijk is voor deze tijd van het jaar.

In de twee laatste druiventeeltgebieden in Zuid-Afrika is men aan de pluk begonnen. De regio Berg River is goed voor ongeveer 23% van de Zuid-Afrikaanse druivenvolumes, gevolgd door Hex River, waar een derde van de Zuid-Afrikaanse druiven wordt geteeld. 

Nico Kotze, marketingdirecteur van Bonaire Fruit in Franschhoek, merkt op dat de maten van de eerste volumes Autumn Royal, Starlight, Thompson Seedless en Crimson uit Hex goed zijn en dat het gebied nog steeds over voldoende watermiddelen beschikt. Druiventelers in Hex River Valley zijn in grote mate afhankelijk van ondergronds water. Hopelijk zullen de volumes toereikend zijn om van de huidige druivenprijs te kunnen profiteren, die zo'n 15% topt 20% boven die van vorig jaar ligt. De droogte maakt het moeilijk om nauwkeurige voorspellingen te doen over wat telers kunnen verwachten. 

In het weekend van Oud en Nieuw is er in de Westkaap wat neerslag gevallen en ook in de week die daar op volgde maar sindsdien is de temperatuur tot boven de veertig graden gestegen. Gelukkig is het kwik deze week weer tot onder de 30°C gezakt. 


Een druivenplantage in Hex Rivier Valley (foto van Louise Brodie)

Bonaire Fruit richt zich op druiven uit Namibië, de Noordkaap en de Hex River Valley, dat het druivenseizoen afsluit. "Namibië begon het seizoen sterk maar eindigde het teleurstellend," vertelt hij. "Het fruit was kleiner. De regio had veel koele dagen en dat is ongebruikelijk omdat de dagtemperaturen hier veelal rond de 35°C of hoger liggen en dit heeft gevolgen voor de kleuring en het suikergehalte."

Druivenprijzen Europese markt stabieler dan normaal na de Kerst
Het goede nieuws is dat de gebruikelijke sterke prijsdaling in het Verenigd Koninkrijk en Europa na de Kerstdagen dit jaar uitbleef. "De prijzen waren stabieler dan voorgaande jaren. We hebben geen daling meegemaakt zoals andere seizoenen. Veel Europese retailers focussen zo lang mogelijk op Zuid-Afrikaanse druiven en dat is uiteraard goed nieuws voor ons. Er was wel enige paniek vanwege de kleinere volumes, wat het gevolg is van het lagere gewicht per tros."

De schade aan Red Globe in de regio Olifants River heeft voornamelijk markten in het Midden-Oosten en Maleisië en Sri Lanka getroffen.

De handel met het Verre Oosten verloopt heel wat anders dan vorig jaar," vervolgt Kotze. Vorig jaar werden er grote volumes naar het Verre Oosten geëxporteerd (volumes verdubbelden van 2.355.329 dozen van 4,5 kilo in 2015-2016 naar 4.803.851 dozen vorig seizoen, zo blijkt uit de cijfers van SATI). Dit jaar is deze markt kieskeuriger wat betreft rassen en volumes en heeft zij volgens Kotze ongeveer 40% van het volume van vorig jaar afgenomen.

"Wanneer de droogte voorbij is, zullen we weer grotere volumes oogsten. Ik schat zo'n 70 miljoen dozen. We zullen dan ook nieuwe markten nodig hebben," vervolgt Kotze. De raming voor dit seizoen ligt momenteel op zo'n 55 tot 60 miljoen dozen.



Op dit moment worden de druiven vlot verhandeld. Het overgrote deel van de druiven is bestemd voor Europa en het Verenigd Koninkrijk maar de export zal zich de komende drie weken uitbreiden naar het Midden-Oosten, Rusland en het Verre Oosten. Tegen het einde van januari, zal India naar verwachting op de Europese markt komen. 

"het zijn interessante tijden. Momenteel ziet het plaatje er positief uit maar we blijven op ons hoede voor zaken die mogelijk effect op het seizoen kunnen hebben, zoals de onzekerheid of de waterreserves van Hex River toereikend zullen zijn tot het einde van de oogst," aldus Kotze. 

Voor meer informatie:
Nico Kotze
Bonaire Fruit
Tel: +27 21 876 2250
Publicatiedatum: