Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grote piek Chileense blauwe bessenexport voorbij

Gedurende de eerste week van het jaar exporteerde Chili 8.032 ton blauwe bessen, waarvan 406 ton biologische. Het Chilean Blueberry Committee meldt in haar wekelijkse rapportage dat dit volume hoger is dan het geraamde volume van 6.200 ton en te danken is aan de gunstige weersomstandigheden in de grootste teeltgebieden.



Er wordt ook vermeld dat er in de zuidelijke regio's recent wat neerslag is gevallen, wat voor een onderbreking van de oogst heeft gezorgd. Volgens het comité heeft dit echter nagenoeg geen gevolgen voor de export gehad omdat deze regio's nog niet volledig actief zijn op dit moment. "De zuidelijke regio's zullen vanaf eind januari actiever betrokken zijn bij de oogst. waarbij monitoring nodig is omdat er kans is op regenval die gevolgen voor de oogst zou kunnen hebben."

Piek
In de statistieken is te lezen dat tot aan het einde van week 1 de export ruim 8.000 ton bedroeg. Hieruit blijkt dat het Chileense seizoen in volle gang was. In tegenstelling tot voorgaande seizoenen verliep de pluk vlot en was de kwaliteit goed, wat eveneens voor een goede doorstroming op de markt heeft gezorgd.


De cumulatieve export van dit seizoen is verdeeld over meerdere exportbestemmingen. 58% was bestemd voor de Verenigde Staten (inclusief Canada), 25% ging naar Europa en 17% naar het Verre Oosten. Het comité concludeert: "De komende weken zullen er nog grote hoeveelheden verladen worden maar de piek is voorbij. Vanaf de tweede week van februari zal de Chileense export terug gaan lopen."



Uit de statistieken blijkt dat het seizoen totaal anders is verlopen dan het voorgaande. Zo bedroeg de export tot aan week 1 van vorig seizoen 70.787 ton ten opzichte van een totaal van 54.658 dit jaar. In het rapport staat ook te lezen dat tot aan week 1 slechts 17% van de totale export bestemd was voor het Verre Oosten. In de bovenstaande tabel is echter te zien dat hoewel dit percentage laag lijkt, het toch een aanzienlijke toename is ten opzichte van eerdere seizoenen. 
 
Publicatiedatum: