Groei blauwe bessensector aangejaagd door nieuwe rassen

Eén van de grootste blauwe bessenleveranciers in Australazië laat weten enthousiast te zijn over het potentieel van nieuwe rassen, die op in de nabije toekomst op de markt zullen komen.

BerryCO NZ heeft de Nieuw-Zeelandse rechten op de rassen van het Australische Mountain Blue Orchards (MBO) veiliggesteld. Volgens algemeen directeur Vaughan Judkins is dit één van toonaangevende Southern Highbush-teeltprogramma's ter wereld en voor de sector zitten er veel nieuwe ontwikkelingen aan te komen. Het door MBO geleverde Eureka merk, met zijn extra grote vruchten, is momenteel een grote hit onder de gezondheidsbewuste consumenten in zowel Australië als op internationale markten in Azië. 

"We bieden telers momenteel rassen, met ons vlaggenschip Eureka aan kop, waarmee zij vroege, middellate en late marktperiodes in kunnen vullen en die over zeer goede smaakeigenschappen beschikken," legt Judkins uit. "Het is leuk om het verdelingsprogramma te bezoeken om te zien welke nieuwe rassen er in ontwikkeling zijn die we ook in Nieuw-Zeeland op de markt zullen gaan brengen. Al voor het tweede jaar was BerryCo met een stand aanwezig op Asia Fruit Logistica. "We kregen voortdurend van onze kopers te horen dat ze versteld stonden van de maat, bite en smaak van onze Eureka blauwe bes, eigenschappen waarmee dit MBO-ras zich weet te onderscheiden van andere rassen in het fruitschap."BerryCo heeft onlangs de rechten op een Northern Highbush-programma gekregen. Mondarra Genetics is een onderzoeks- en ontwikkelingsbedrijf dat gericht is op de ontwikkeling en commercialisering van goed presterende Northern Highbush blauwe bessen rassen waarvoor gebruik gemaakt is MBO-germplasma.

"Deze rassen zullen ons in staat stellen om het teeltseizoen in Nieuw-Zeeland te verlengen zodat we onze binnenlandse en buitenlandse retailpartners gedurende een nog langere periode kunnen bevoorraden," legt Judkins uit. 

BerryCo is een joint venture tussen twee grote AGF-bedrijven in Australazië: Valley Fresh en Southern Produce die hun blauwebessentelers samengebracht hebben onder de BerryCo paraplu. Telers bevinden zich in een gebied dat zich uitstrekt van het Noordereiland tot aan het Zuidereiland en dankzij de nieuwe MBO-rassen die inmiddels beschikbaar zijn, is het areaal de laatste paar jaar uitgebreid.

Het bedrijf is het eens met sectororganisatie HortNZ die beweert dat de zachtfruitsector de potentie heeft om op de middellange en lange termijn te groeien en Judkins voegt er aan toe dat dit niet alleen de groei van het areaal betreft maar ook die van de verscheidenheid aan rassen. 

"De verwachtingen van consumenten met betrekking tot hun eetervaringen veranderen omdat gepatenteerde rassen, die volgens strikte eisen geteeld worden, de consument een betere kwaliteit te bieden hebben," legt hij uit. "We weten dat retailers over de hele wereld momenteel rassen van hun lijsten schrappen omdat deze overtroffen worden door beter presterende rassen en hiermee wordt ruimte gecreëerd voor uitbreiding. BerryCo levert niet alleen één van de beste Southern Highbush-rassen ter wereld maar is ook toonaangevend op het gebied van teeltmethoden om het potentieel wat deze rassen te bieden hebben te maximaliseren en de consument de best mogelijke smaakervaring te kunnen garanderen."In Nieuw-Zeeland is de blauwebessenproductie dit jaar fors hoger dan vorig seizoen, wat een matig jaar was voor de sector. Als het weer het toestaat, zou dit betekenen dat er nog veel fruit van goede kwaliteit geplukt kan worden. 

"Dit jaar werden de bessen eerder geplukt vanwege ongebruikelijk hete weersomstandigheden," legt Judkins uit. "Het overgrote deel van het fruit (Rabbiteye rassen) zullen vanaf nu tot aan eind maart geplukt worden. Het warme weer betekende dat het fruit eerder dan normaal beschikbaar was voor de binnenlandse en exportmarkt. De recente stormen hebben deze maand voor wat vertraging in de productie gezorgd maar gelukkig zaten we midden tussen twee rassen in waardoor de gevolgen te verwaarlozen zijn."

Judkins voegt er aan toe dat de aanvoer groeit, evenals de vraag en de betere smaakeigenschappen van de nieuwe rassen zullen de vraag alleen nog maar verder doen stijgen. 

"Zolang de de sector zich blijft ontwikkelen, zal de vraag dat ook doen," meent Judkins. "We hebben geweldige, innovatieve en loyale telers hier in Nieuw-Zeeland die bereid zijn om oude rassen door nieuwe rassen te vervangen om er zeker van te zijn dat zij tot de top van de sector blijven behoren. Ook hebben we nieuwe telers die zich in andere tuinbouwsectoren al bewezen hebben. Zonder onze telers zijn nieuwe rassen waardeloos omdat hun kennis van levensbelang is voor het telen van de beste bessen. We hebben een geweldig, gevarieerd en stabiel leveranciersbestand dat aangevuld wordt door één van 's werelds beste veredelingsprogramma's. We zien de toekomst dan ook zeer rooskleuring in."Voor meer informatie:
Vaughan Judkins
BerryCo
Phone: +64 27 204 2702


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven