Experts onderzoeken plotslinge sterfte onder appelbomen

Appeltelers en specialisten zien in veel Amerikaanse staten een alarmerende toename van het aantal - meestal jonge - boomgaarden, waar het aantal bomen afneemt of sterft. Het fenomeen wordt 'Sudden Apple Decline (SAD)' (plotselinge appeldaling) genoemd, omdat het aantal gezonde bomen zeer snel lijkt te dalen. Experts van Cornell University en haar specialisten werken aan het vinden van de oorzaak en hopen zo bomen te redden.

Mpnnow berichtte over Tess Grasswitz, specialist in geïntegreerde gewasbescherming bij Cornell Cooperative Extension: "Appeltelers worden ondervraagd om inzicht te krijgen in wat er gaande is. Reacties hierop beginnen nu net te komen."

De plotselinge achteruitgang lijkt het meest voor te komen in dichte boomgaarden, maar behalve dat is er niet veel meer bekend. "Het is een zorg", zei Grasswitz. Mogelijke oorzaken, die worden onderzocht, zijn onder meer: bacterievuur, letsel door beschermingsmiddelen, schade door insecten, winterschade, droogtestress, verschillende boomziekten, pathogenen en appelvirussen.

Het fenomeen zal worden besproken op de Empire State Producers Expo 2018 in Syracuse. De vakbeurs en educatieve conferentie is bedoeld voor telers in de staat New York en de aangrenzende staten en het oosten van Canada.

Deze herfst schatten voorspellers een oogst van 28 miljoen bushels appelen in New York. De verwachte oogst van 1,1 miljard pounds in 2017 is gemiddeld voor de staat. Grasswitz kon niet zeggen wat het effect van SAD op toekomstige appelen zou kunnen zijn.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven