Late regen verbetert vooruitzichten Zuid-Afrikaans steenfruitseizoen

In de Westkaap is men erg blij met de regenval van de laatste dagen. De neerslag viel met name in de regio's Klein-Karoo en Overberg, waar in plaatsen als Robertson, Riversdal en Heidelberg neerslaghoeveelheden van meer dan 40 mm gemeten werden. In Swellendam viel zelfs 80 mm. In sommige hoger gelegen gebieden ging de regen over in sneeuw. 

"Nu kijken we pas echt uit naar het seizoen," vertelt een handelaar aan FreshPlaza. "Eerst waren we bezorgd over de effecten van de aanhoudende droogte op de late steenfruitoogst maar de recente regenval zal deze ongetwijfeld wat verlichten."

Steenfruittelers hebben eerder al laten weten dat de fruitzetting dit seizoen uitstekend is. Er is in het bijzonder aandacht besteed aan het dunnen als middel tegen de waterbeperkingen en mede dankzij de late neerslag worden er zeer goede maten verwacht. 

Voor de vroege rassen is de regen niet ideaal omdat deze van invloed is op de suikerontwikkeling en zodoende ook op het verhandelbare volume. Deskundigen uit de sector zijn er echter zeker van dat de neerslag waarde toe zal voegen aan latere rassen. Door het inmiddels gebruikelijke mulchen (bodem bedekken) zal de vochtigheid van de laatste paar dagen optimaal benut worden. 

De eerste iets vertraagde volumes komen op een nagenoeg lege markt

Als gevolg van de lagere temperaturen heeft het steenfruitseizoen in de Westkaap een paar dagen vertraging opgelopen. De eerste nectarines zijn een maand geleden al per luchtvracht naar het Verenigd Koninkrijk verzonden. Tot week 44 bedroeg de totale export iets minder dan 100.000 dozen van 2,5 kilo, waarvan 80% bestemd was voor het Verenigd Koninkrijk, gevolgd door het Midden-Oosten en Europa. 

De export van perziken bedroeg tot week 44 111.500 dozen, die wederom voornamelijk naar het Verenigd Koninkrijk werden geĆ«xporteerd, gevolgd door het Midden-Oosten. 

Het verpakken van pruimen is pas deze week gestart en ook voor abrikozen begint het seizoen weer op gang te komen. De markten in zowel het Verenigd Koninkrijk als Europa zijn nagenoeg leeg en vormen dus een aantrekkelijke omgeving voor Zuid-Afrikaans steenfruit.

"Gezien onze watersituatie, zijn de vooruitzichten erg goed. We hebben dit seizoen een zeer goed product. Dit droogte heeft er voor gezorgd dat we ons watergebruik en teeltmethoden moesten heroverwegen. De exportrichtlijnen zijn tot op de letter nauwkeurig nageleefd om het marktaandeel van de Zuid-Afrikaanse sector op de Europese markt veilig te stellen," vertelt een exporteur tot slot. 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven