Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veelbelovend kersenseizoen in Argentinië

Volgens prognoses van het Argentijnse instituut voor landbouwontwikkeling (IDR) en de evaluatie van telers zelf krijgt het kersenseizoen van 2017/2018 hoge volumes, een goede kwaliteit en gunstige vooruitzichten op de markt.

Volgens het IDR gaat Argentiniƫ in het komende seizoen 5.901 ton aan kersen oogsten. Dat is het hoogste volume in de laatste vijf jaar. Tussen 2013 en 2015 werd er nooit meer dan 3.500 ton per jaar geoogst. Toen er nog geen officiƫle raming voor 2016 was, werd de opbrengst geschat op 2.000 ton. Bij de ramingen is uitgegaan van de rassen Bing, Lapins en Rainnier, die samen goed zijn voor meer dan 60% van het aangeplante areaal.

De weersomstandigheden zijn volgens telers ideaal geweest, ondanks de neerslag van de laatste weken. Ook zijn de maten van het fruit goed. Meer dan 50% van de kersen zijn dit jaar groter dan 22 mm met sommige rassen die uitschieten naar boven de 28 mm. De kwaliteit is volgens telers goed genoeg voor de exportmarkt.

De provincie Mendoza heeft volgens Diego Aguilar, de voorzitter van de lokale kamer van koophandel, een goede opbrengst. De kersenteelt van Mendoza is geconcentreerd in de Uco-vallei en in de noordelijke oase. "Sommige gebieden hadden een opbrengst van 8.000 tot 9.000 kilo per hectare, wat een ideaal volume voor deze provincie is," zegt Aguilar

Sterkere prijzen
Door binnenlandse economische problemen en slechte oogsten in de afgelopen jaren zijn Argentijnse exporteurs marktaandeel in het buitenland kwijtgeraakt. In het komende seizoen zouden handelaren zich echter in de exportmarkt moeten kunnen herstellen. Door goede prestaties in de exportmarkt zou ook de druk op de binnenlandse markt af moeten nemen, zodat de prijzen op deze markt zich kunnen verbeteren. 

Diego Aguilar is optimistisch met betrekking tot de omzet. "De export wordt weer een realistische mogelijkheid voor telers dankzij de verbeterde wisselkoers. In vorige seizoenen hadden we niet de mogelijkheden om te exporteren. Daardoor belandde meer volume op de binnenlandse markt, wat daar leidde tot lage prijzen. De situatie is nu anders en we verwachten dat telers meer omzet kunnen draaien."

De Argentijnse kersenexport richt zich op markten als Hong Kong en de EU, maar de sector probeert ook China binnen te komen. Er wordt daarom met China onderhandeld over fytosanitaire voorwaarden, die bij China doorgaans erg streng zijn. Volgens Aguilar is China de grootste kersenconsument ter wereld en wordt daar meer voor kersen betaald dan in andere markten. "Daarom is export naar dat land zo belangrijk," aldus Aguilar.

Nieuwe telling
Argentijnse kersentelers willen dat de IDR een nieuwe telling in de provincie uitvoert om te bepalen hoewel areaal op dit moment is beplant. De vorige telling werd in 2010 uitgevoerd. Er was toen een areaal van 1.151,4 hectare in Mendoza. In de afgelopen jaren is dat areaal echter sterk afgenomen door slechte oogsten en ongunstige economische omstandigheden. Naar verluid is er nu een areaal van 600 tot 700 hectare aan kersenbomen, maar meer precieze informatie is er op dit moment niet.

Gebrek aan arbeidskrachten
Het laatste stadium van de kersenoogst vindt in het begin van december plaats. Veel telers weten echter niet zeker of ze wel genoeg arbeidskrachten hiervoor hebben. Het is volgens sommige telers niet mogelijk om geautomatiseerde technieken op kersen toe te passen, omdat dit een te groot risico geeft voor beschadiging van het fruit.

Het grootste probleem is dat andere groenteN- en fruitsoorten qua seizoen met kersen overlappen. De seizoenspiek voor knoflook valt bijvoorbeeld samen met die van kersen. Bovendien moet het personeel getraind zijn.

Verder is er weinig tijd om gehele oogst binnen te halen. De meeste kersen die in Mendoza worden geteeld zijn bedoeld om vers te worden geconsumeerd. Als het fruit eenmaal rijp is, moet het in korte tijd worden genuttigd. Dat betekent dat op het juiste moment de juiste hoeveelheid aan arbeidskrachten voor handen moeten zijn, aldus de telers.


Bron: losandes.com.ar
Publicatiedatum: