Meer tijd nodig om op kleur te komen

Cranberry-oogst New Jersey eindigt komende week

De oogst van cranberries overspant zeven regio's in Noord-Amerika en loopt helemaal door tot in het zuiden naar Lanco in Chili. Een van die regio's, het meest zuidelijke cranberry-teeltgebied in de Verenigde Staten, is New Jersey. Daar wordt de oogst over ongeveer een week afgerond. Er wordt gezegd dat in deze staat de teelt van dit fruit op commerciƫle basis rond 1840 begon.

Oogst verlengd
Vorig jaar was het een record-oogstjaar voor de Pine Island Cranberry Company, maar volgens Stefanie Haines kunnen ze pas zeggen of dit jaar echt anders is, wanneer de cijfers van deze oogst bekend zijn. Hun bessen worden geteeld op 1.400 hectare en ze worden opgekocht en op de markt gebracht door Ocean Spray. Haines zegt dat dit jaar redelijk was, maar dat het weer beter had kunnen zijn. "Alles ging wat trager vanwege het warme weer. Cranberries hebben kouder weer nodig om de juiste kleur te krijgen, dus we hebben de oogst wat moeten verlengen. We zijn eerder begonnen, maar we moesten hier en daar wachten op de juiste kleur."Renovatieprogramma
Dit jaar runde het bedrijf een groot renovatieprogramma: de velden werden op orde gebracht en er werden nieuwe cranberry-variƫteiten aangeplant om de opbrengst te verhogen en zowel de kleur als de weerstand tegen ziektes te verbeteren. Dit betekende dat er maar met twee teams kon worden gewerkt in plaats van de gewoonlijke drie. Hun areaal is sinds 2005 vrijwel gelijk gebleven omdat er volgens Haines in de regio niet meer land beschikbaar is. De focus ligt daardoor niet op -beperkte- groei, maar op het telen van kwalitatief goede cranberries. De velden worden elk jaar in etappes van nieuw zand voorzien, zodat elk veld om de vier jaar wordt behandeld. Dit helpt bij het voorkomen van onkruid, het elimineren van houtachtige groei en het versterken van de cranberryplanten.De gewassen groeiden volgens Haines eigenlijk zonder problemen, hoewel ze met andere uitdagingen te maken hebben dan de andere regio's van Noord-Amerika. "We hebben een andere luchtvochtigheid dan bijvoorbeeld Wisconsin. We hebben andere uitdagingen op het gebied van plantenziektes, maar het is voornamelijk het weer waar we elk jaar opnieuw voor op moeten passen." De oogst wordt waarschijnlijk royaal en de kleur van de bessen zou mooi zijn. "Ik weet niet zeker of onze oogst groter wordt dan vorig jaar, maar ik denk dat we er zeer tevreden mee zullen zijn."

Voor meer informatie:
Stefanie Haines
Pine Island Cranberry Company
Tel: 609-726-1330

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven