Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Toenemende vraag naar Oekraïense appelen in Noordwest-Europa

Oekraïne is dit jaar in trek bij andere Europese landen die op zoek zijn naar appelen. Het aanbieden van voldoende eerste keus appelen om aan deze vraag te kunnen beantwoorden is echter geen eenvoudige opgave. Als gevolg van de voorjaarsvorst daalden de volumes in het land met 10% tot 20% en gedurende de zomermaanden zorgden hagelbuien voor verliezen van nog eens 5% tot 7%. 

"We hebben dit jaar nieuwe contracten gesloten op de Nederlandse en Britse markt, evenals in Tsjechië en de Baltische landen. Naar Nederland en Tsjechië hebben we proefzendingen Granny Smith, Fuji, Pinova, Breaburn en Golden gezonden en Royal Gala en Golden Delicious naar het Verenigd Koninkrijk, evenals vorig jaar. We hebben ook veel orders uit Azië ontvangen, vooral uit India, maar we zullen moeten wachten tot onze landen een handelsakkoord hebben bereikt," legt Maxim Kulik uit.


Idared, Semerenko, Gloster en Red Chief behoren tot de meeste geteelde rassen in Oekraïne. De laatste jaren worden rassen als Orion, Sirius en Luna ook steeds populairder. 



Dit appelen van dit seizoen zullen tot volgend jaar mei/juni verkrijgbaar zijn omdat er voldoende koelopslag beschikbaar is om de oogst te bewaren. Maxim vertelt dat de huidige prijs overeenkomt met zijn verwachtingen en geleidelijk gestegen is van €0,44 per kilo (EXW) in september naar €0,48 per kilo (EXW) begin november, afhankelijk van verpakking en voorwaarden. 



"Dit is een belangrijk seizoen voor onze sector omdat we nu de kans krijgen om te bewijzen dat Oekraïne in staat is appelen van goede kwaliteit te exporteren en aan alle eisen van klanten in de EU te beantwoorden. Denk je eens in wat al deze nieuwe belangstelling voor onze appelen ons volgend seizoen op zal leveren, waarvoor we goede vooruitzichten hebben," besluit Maxim. 

Voor meer informatie:
Maxim Kulik
Independent Agro Consultant
Vinaigrette Ltd (Ukraine)

Tel: +380 999100251
Email: trebyan@post.cz
Publicatiedatum: