Indiase druivensector getroffen door regenval

De laatste weken wordt de Indiase regio Maharashtra geteisterd door hevige regenval. Aangezien de moesson doorgaans van juni tot augustus duurt, komt de huidige neerslag dan ook op een onverwacht en ongebruikelijk moment. De druivensector, die geconcentreerd is rondom de stad Nashik, lijkt zwaar getroffen te zijn door de extreme weersomstandigheden. Sommige ambtenaren in Maharashtra laten weten rekening te houden met een productiedaling van wel 50%. 

Ashok Montiani van het bedrijf Freshtop Fruits is echter van mening dat deze prognose veel te pessimistisch is. "Er zal weliswaar schade aan druivenplantages zijn maar dat zijn op zichzelf staande gevallen. De enige bedrijven die nu nog schade op kunnen lopen zijn degene die nog in het bloeistadium verkeren. Dit heeft betrekking op de druiven die normaliter in januari geplukt zullen worden."

Volgens Montiani zullen er geen noemenswaardige problemen zijn voor de productie die in februari op de markt komt. "De laatste paar dagen zijn droog en redelijk zonnig verlopen. Momenteel zijn de omstadigheden dus prima. Hoewel er in de media veel berichten over aanzienlijke schade zijn, valt dit in de praktijk over het algemeen mee. We zullen echter een paar weken geduld moeten hebben alvorens we de situatie kunnen beoordelen."

Montiani vertelt dat er in Nashik een groot druivenareaal te vinden is. "Sommige gebieden doen het beter dan andere. Freshtop ligt op zo'n 100 km van de regio die het zwaarst door de regenval werd getroffen. De meeste bedrijven moeten echter nog aan de snoei beginnen dus voor hen vormt de regen niet zo'n probleem."
 
Een risico van de extreme neerslaghoeveelheden is het ontstaan van valse meeldauw. "Valse meeldauw vormt een bedreiging maar wel één die we zelf kunnen beheersen. We hebben doeltreffende maatregelen tegen valse meeldauw getroffen en iedereen weet hoe deze ziekte bestreden kan worden. Het wordt pas echt een probleem als de regen aanhoudt. Aangezien er ook droge perioden zijn, is dit momenteel gelukkig niet het geval," licht Montiani toe. "Al met al is het dus nog veel te vroeg om nu al conclusies te trekken. In november weten we meer."

Pratik Mutha van het bedrijf Agrion Overseas Private Limited is echter een stuk minder optimistisch. 

"De ongebruikelijke neerslaghoeveelheden hebben de druivenplantages beschadigd. De gevolgen van de regen manifesteren zich voornamelijk in de vorm van valse meeldauw, een ziekte die mogelijk hele plantages zal verwoesten. We kunnen echter pas een betrouwbare prognose geven als de regen ophoudt en het weer opklaart. Ik weet zeker dat een aantal telers schade zal hebben, met name omdat het vroeg in het seizoen is . De regen heeft de productie van telers die al aan het snoeien waren geruïneerd," legt Pratik uit. 

De neerslag heeft de regio Sangli getroffen waar het bedrijf inkoopt. Volgens het weerbericht bestaat er tot aan 20 oktober kans op regen. 

Pratik vertelt dat de regen waar zijn bedrijf hinder van ondervindt nog tot 20 oktober zal duren. Normaal vallen moessonregens in juni, juli en augustus. De neerslag die nu al anderhalve week aanhoudt, heeft telers dan ook overvallen. Het exportseizoen is in januari en februari, hoewel de export mogelijk lager zal zijn als gevolg van de huidige omstandigheden."

Evenals Montiani is Pratik sceptisch over de geraamde productiedaling van 50%. "Ik denk dat het zo erg niet zal zijn maar we kunnen dit niet zeggen zonder dat we de juiste gegevens hebben. We zullen deze eind oktober beschikbaar hebben. Ik weet dat er telers zijn die verliezen hebben geleden. Ik weet alleen nog niet hoe groot deze zullen zijn," vertelt Pratik tot besluit. 

Voor meer informatie:
Ashok Montiani 
Freshtrop (India)
Tel.: +91-98224 52340
Mob.: +91 98226 56581

Pratik Mutha
Agrion Overseas Private Limited (India)
Whats app +91 909 666 5577
skype: muthapratikg


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven