Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Grote groei in areaal Xenia"

Fruvo verwerkt jaarlijks meer dan 15 miljoen kilo fruit

Tholen - "Ondanks het wegvallen van de Russische markt is Fruvo uit Krabbendijke de laatste jaren ontzettend gegroeid", vertelt eigenaar Martijn Vogelaar. "Bij het eigen teeltbedrijf Vogelaar Fruitcultures wordt op een kleine 150 hectare ongeveer 7,5 miljoen kilo fruit geoogst. Fruvo koelt, sorteert en verpakt het eigen fruit en dat van andere telers en vermarkt dit in binnen en buitenland. Hierdoor verwerken ze jaarlijks bijna jaarrond meer dan 15 miljoen kilo fruit."


Het eigen merk Pure Nature.

Hij vervolgt: "Met een vast aantal medewerkers en het proces geheel in eigen hand kan Fruvo de een goede constante kwaliteit garanderen. We onderscheiden ons in de markt met het eigen merk 'Pure Nature'. Daarnaast hebben we korte lijnen met de klant. Daardoor heeft de consument een verser product."


De peren worden met een kraan in het water gelegd.

Groei Xenia
Half oktober heeft Vogelaar Fruitcultures ongeveer 4 hectare gerooid. "Hier stonden eerst Elstars en deze worden vervangen door de nieuwe Oksana Xenia boom. De Xenia telers in Nederland en Belgiƫ zijn lid van de Telersvereniging Xenia." Martijn Vogelaar is penningmeester bij de Telersvereniging Xenia en heeft al langere tijd ervaring met deze relatief nieuwe peer. "Via deze vereniging worden teeltadviezen en kennis uitgewisseld. Xenia Europa coƶrdineert de centrale verkoop van Xenia. De afgelopen jaren heeft Fruvo het koel- en verwerkingsproces verzorgd voor de Telersvereniging Xenia. Het volume is zo hard gegroeid dat dit ras niet alleen in Krabbendijke, maar ook op twee nieuwe locaties wordt verwerkt."


De peren worden gewassen.

Ook bio Xenia
Martijn heeft al meerdere percelen met de Xenia peren en zit op dit moment ook met een perceel in de overgang naar biologische Xenia. Hij verteld dat zijn hoofdproducten op dit moment wel de Conference en Xenia peren zijn. "De Xenia is een makkelijke peer en vergt weinig arbeid met een hoge productie. Daarnaast blijft de Xenia langer groen dan de Conference peer en heeft een langere shelflife. De Xenia peer kenmerkt zich door zijn friszoete smaak en stevig vruchtvlees. Deze peren zijn beter bestand tegen ziekten en plagen."


Na het drogen komen de peren op deze band terecht en worden ze gesorteerd.

Automatiseren

Voordat ze bij Vogelaar fruitcultures beginnen met het planten van nieuwe bomen wordt eerst het gehele perceel gedigitaliseerd. "Door dit te doen kan er in de toekomst meer geautomatiseerd gewerkt worden. Zo is het dan mogelijk om een sproeimachine zonder menselijke arbeid door de boomgaard te sturen. Via deze technologie wordt het ook inzichtelijk waar de vruchten het beste groeien en hoe dit komt. Er kan op die manier worden ingespeeld zodat alle bomen het maximale fruit produceren", besluit Martijn.



Voor meer informatie:
Martijn Vogelaar
Fruvo B.V.
Oude Rijksweg 10A
4413NK
Krabbendijke - The Netherlands
www.fruvo.nl
T: +31 113503183