Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Poolse appelexport groeide afgelopen seizoen 11%

Tijdens het seizoen 2016-2017 bedroeg de Poolse appelexport 1,09 miljoen ton, 11% hoger dan in het voorgaande seizoen en niet veel lager het volume dat voor de Russische boycot geëxporteerd werd. 

Magdalina Kowalewska, analiste van BGZ BNP Paribas, legt uit dat deze stijging een nog hogere waarde vertegenwoordigt, namelijk 13%. De export was slechts 3% kleiner dan voor de Russische boycot. Ongeveer 68% van de Poolse appelen werden naar markten buiten de EU geëxporteerd (746.000 ton), terwijl de EU-markt 348.000 ton ontving. De export buiten de EU steeg met 24% en de export binnen de EU daalde met 9%. 

Nadat de Russische boycot inging, werd Wit-Rusland de belangrijkste afzetmarkt voor Poolse appelen. In het seizoen 2016-2017 importeerde het land 504.000 ton Poolse appelen, een stijging van 19% ten opzichte van het jaar daarvoor. De op één na belangrijkste afzetmarkt was Kazachstan, dat 78.000 ton importeerde, een toename van 43% op jaarbasis waarmee net Roemenië achter zich liet. 

De export naar Roemenië (-0,05%) en Duitsland (-9%) nam af. Servië importeerde daarentegen een groter volume dat in totaal 46.000 ton bedroeg, 22% meer dan in het seizoen daarvoor en 127% meer dan twee jaar geleden. Servië is hiermee de vijfde bestemming voor Poolse appelen. 

Het wegvallen van de Russische markt heeft bijgedragen aan de diversificatie van exportbestemmingen. In het seizoen 2016-2017 werden Poolse appelen naar ruim 75 landen geëxporteerd, voor de boycot waren dit er 59. 

Poolse appelen worden steeds vaker naar verre bestemmingen in Afrika, het Midden-Oosten of Azië geëxporteerd, naar landen als Egypte, Jordanië, India, Saoedi-Arabië en China. 

Polen is een belangrijke producent en exporteur van appelen in de EU. Uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat er 3,6 miljoen appelen geoogst werden in Polen. De productie wordt dit seizoen op ongeveer 3 miljoen ton geraamd. 

Bron: farmer.pl
Publicatiedatum: