Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
kleinste oogst in 26 jaar

Duitsland: appeloogst gehalveerd

De appeloogst in Duitsland valt dit jaar volgens de verwachting van de telers ongeveer half zo groot uit als gemiddeld. De reden hiervan is de vorst tijdens de bloesemperiode, zegt Rolf Hornig, fruitteeltadviseur van deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Hij rekent op de laagste appeloogst sinds 26 jaar.

In 1991 was er voor het laatst sprake van een soortgelijke situatie met vorst in het voorjaar. Gemiddeld oogst men op de fruitteeltbedrijven in Mecklenburg-Vorpommern 36.000 tot 37.000 ton appelen per jaar. Vorig jaar bedroeg de oogst circa 43.700 ton.

In Mecklenburg-Vorpommern gaat de oogst op 30 augustus in Kröpelin officieel van start. In de deelstaat teelt men op circa 1.500 hectare appelen. Dat is meer dan de helft van het totale fruitteeltareaal in Mecklenburg-Vorpommern.

Gevolg van de vorst in het voorjaar: minder appelen aan de bomen
De fruittelers in Nordrhein-Westfalen klagen dit jaar ook over een merkbaar kleinere appeloogst. "De oogst zal dit jaar kleiner uitvallen dan in de voorgaande jaren", zegt Peter Muß van het 'Provinzialverband Rheinischer Obst- und Gemüsebauer' in Bonn. Volgens een raming zal de totale oogst in Duitsland ongeveer half zo groot uitvallen als vorig jaar. In Nordrhein-Westfalen verwacht men hetzelfde.

De appeloogst is onlangs van start gegaan met de vroege rassen. De oogstuitval treft in Nordrhein-Westfalen niet alle meer dan 500 fruittelers even sterk. "Er zijn bedrijven die grote schade hebben", zegt Peter. Bij andere bedrijven is er daarentegen sprake van een vrijwel normale oogst.
Publicatiedatum: